Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećni dom

KAKO SE PRAVILNO POSTAVLJA STO ZA PRAZNIČNU TRPEZU: evo kojim redosledom treba da poređate kašiku, viljušku i nož (FOTO)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Evo kako da pravilno postavite i ukrasite sto za praznike - gosti će biti oduševljeni!

Izvor: Foto: Shutterstock / Instagram

Zavisno od menija i ponude pića, razlikuje se osnovna i elegantna postava stola, ali bez nekih elemenata ipak ne možemo ni kod jednog ni kod drugog načina, piše Stvar ukusa. Tanjiri različitih dubina, osnovni pribor za jelo, čaša i salveta neizostavni su deo svakog stola, a kako biste s lakoćom zapamtili gde što treba da stoji, možete se poslužiti satom, odnosno pozicijama kazaljki na satu, a vremenske oznake trebalo bi da vam pomognu da tačno odredite pozicije predmeta na stolu.

Ležerno postavljanje stola

Za svakodnevno postavljanje stola treba slediti nekoliko jednostavnih pravila:

Tanjir je na sredini i posmatra se kao osnova sata. Viljuška se postavlja s leve strane tanjira, i to onde gde bi stajala oznaka za 9:00h. Nož i kašika smeštaju se na desnu stranu, i to na mesto oznake za 3:00h, s tim da nož treba biti okrenut s unutrašnje strane odnosno njegova oštrica treba biti okrenuta prema tanjiru.

Čaša se postavlja na gornjoj desnoj strani tanjira i to na poziciju 1:00h.

Ubrus ili salveta stavljaju se ispod viljuške, iako se možete poigrati ubrusom i staviti ga na tanjir ili pokraj viljuške.

Za posebno romantičnu atmosferu stavite na sredinu stola i svećnjak s elegantom vitkom svećom i uživajte u obroku!

Kliknite OVDE da pogledate kako se pravilno postavlja elegantna trpeza! 

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije