Biljana Popović, učiteljica prvog razreda Osnovne škole "Knez Sima Marković" iz Velikog Borka, rešila je da sa svojim razredom rešila ulepša Novu godinu svim pernatim prijateljima - ptičicama koje će rado dolaziti u njihovo školsko dvorište!

Nakon uspešne novogodišnje dekoracije učionice, razred je odlučio da dekoriše i dvorište svoje škole. 

Naime, četinar u školskom dvorištu je dobio pažljivo osmišljene jestive ukrase koji su namenjeni pticama, koje tokom zime nemaju mnogo hrane. 

Tako se, na specifičan način, poklon za njihove pernate drugare našao upravo na jelci, a ne ispod nje. 

"Time je i poslednja stavka sa ovogodišnje liste precrtana. U Novu godinu ćemo ući sa osmehom na licu. Učinili smo još jedno dobro delo", napisala je učiteljica Biljana Popović 28. decembra 2015. godine na svom blogu za učenike. 

Priprema je počela u samoj učionici. Učenici su prikupili zrnevlje, suvo voće, bobice i narandže te je čitav materijal zaista izgledao kao priprema za pravljenje kolača. 

Ipak, učiteljica Biljana je odmah prevazišla sva očekivanja i objastina o čemu je reč, te je ispod slika napisala:"Poslastica će svakako biti, ali za naše male drugare."

A onda je nastala prava magija. Mališani su najpre nanizali kokice na konac. 

VIŠE: Čitanje, pisanje, oblačenje, toalet: šta treba da zna vaše dete pred polazak u školu

Potom su se setili da njihovi pernati drugari vole i razne bobice, te su maleni prstići vešto nanizali drenjine na konac. 

Najveće iskušenje je bilo suvo grožđe, koje je sve mamilo da ga pojedu, ali su hrabri mališani odlučili da sve to ostave ptičicama. 

VIŠE: Zaštita dece na Internetu: evo kada dete treba da otvori svoj Fejsbuk profil

Kao podlogu za hranilicu su iskoristili pomorandžu rasečenu na pola, izdubljenu i osušenu. Kora je probušena sa strane, a potom napunjena različitim zrnevljem. Mališani su se potrudili da obrok za njihove prijatelje ne bude samo ukusan, nego i da privlačno izgleda. 

Kartonske rolne od toalet papira su takođe poslužile. 

"Kada potrošimo toalet papir, mi ne bacamo kartonske rolne. Mi smo ekolarci", napisala je učiteljica na svom blogu. 

Rolne su premazane masnoćom, a potom uvaljane u suvo grožđe, ovsene pahuljice i sitno semenje. 

Iako su izostali ukrasi od šišarki, jelka je već dobila zanimljiv izgled. A mališani su nastavili da prave ove ukrase na koje će takođe mešavinu semenki i mast, pošto ona pticama daje najviše energije. 

Školarci su već imali jedan sličan projekat u kojem su napravili hranilice za svoje drugare i reciklirali mnoge neupotrebljive stvari iz svoje okoline. 

VIŠE: Kako da predvidite inteligenciju deteta uz pomoć jednog zrna suvog grožđa

Ovo je jedna divna priča o humanosti ovog odeljenja, ali i o njihovom ekološkom obrazovanju, koja će, nadamo se, inspirisati mnoge da učine nešto slično i da za praznike obraduju naše male prijatelje koji svakodnevno čine mnogo za našu planetu.   

Još fotografija ove zanimljive ekološke jelke možete pogledati u našoj GALERIJI!

Izvor: Lisa/Moj stan

LepaiSrecna Školarci - ekolarci! Đaci prvaci iz Osnovne škole "Knez Sima Marković" u Velikom Borku okitili su divnu jelku u svom dvorištu - pogledajte!