1. Definišite neuredan i prljav dom. 

Pojam "prljavo" implicira da se u vašem domu stvarno nalazi ozbiljna prljavština poput razbacanih ostataka hrane ili nakupljene kose i obrijanih dlačica u kupatilu.

Prljavština za sobom povlači i razne mrlje, insekte i štetu... "Neuredan dom" je onaj u kom stvari nisu na svom mestu. Ljudi koji vole red i čistoću često izednačavaju ta dva pojma, ali oni su u suštini različiti. Zato je u redu imati čvrsta pravila oko čistoće i prljavštine, ali kod neurednosti ćete morati da napravite mali kompromis.

2. Poštujte njegov privatni prostor. 

Za urednost zajedničkog prostora u kom oboje provodite vreme trebalo bi da vrede pravila koja ćete oboje poštovati. Međutim, svako od vas ima i svoj privatni prostor u domu i ako se on snalazi u "kreativnom neredu" na radnom stolu - onda mu ne morate prigovarati o neurednosti njegove "zone".

3. Otvoreno razgovarajte. 

Ignorisanje njegove neurednosti neće rešiti problem, zato mu se obratite iskreno i s poštovanjem. Njemu verovatno ne smeta što su njegove prljave čarape svaki dan razbacane po podu kupatila, ali vama stvaraju stres... Objasnite mu da je čarapama mesto u korpi ili vreći s prljavim rubljem.

VIŠE: 5 trikova iskusnih domaćica: uvek čisto i uredno kupatilo

Ako ni nakon toga ne shvati poruku, onda mu doslovno ostavite poruku. Napravite šaljive natpise koje ćete postaviti u kupatilu ili na podu napravite mali papirnu putokaz od ulaznih vrata do korpe s prljavim rubljem.

4. Napravite raspored čišćenja. 

To bi svakako trebalo da je zajednička aktivnost stoga slobodno napravite raspored kojeg ćete se oboje pridržavati. Neka se tačno zna kada je vreme za brisanje prašine, pranje podova, čišćenje kupatila i ko je na redu za iznošenje smeća. Možete sami da odaberete za kakvo čišćenje želite biti zaduženi i onda vodite računa o tome.

5. Prigovarajte umereno. 

Nažalost, svakodnevnim prigovorima nećete puno postići... Nije lako živeti s neurednom osobom, ali isto tako nije lako ni s nekim ko konstantno ima nešto da prigovori na vaše životne navike. Verovatno imate svoju malu oazu u domu, možda je to kutak u kupatilu, radni sto, police s knjigama...

Setite se da je osećaj mira koji vas prožima u tom prostoru verovatno jednak osećaju koji vaš partner ima u svom malom "neurednom" kutku. Upravo zbog toga treba imati razumevanja za njega, ali nikada nemojte zaboraviti da pravu prljavštinu ne trebate tolerisati!

Izvor: Zadovoljna