Gotovo da nema kuhinje u kojoj se ne nalazio soda bikarbona. A da li si baš svi upoznati s njenim neverovatnim moćima? 

Evo nekoliko načina na koje možete upotrebiti sodu bikarbonu.

Olakšava ljuštenje kuvanih jaja

Jedan od razlog zbog kojih se skuvana jaja teže ljušte je njihova pH vrednost, zbog kojih se ljuska lepi za jaje. Dodatkom  sode bikarbone vodi u kojoj se jaja kuvaju, povećava se alkalnost sredine, pa će se ljuska s kuvanog jajeta lakše kidati. 

Pomaže u čišćenju roštilja

Nakon česte upotrebe roštilja na rešetki se mogu stvoriti naslage koje se teško uklanjaju. I tu vam soda bikarbona može biti od velike pomoći. Samo dodajte sodi bikarboni malo vode i promešajte da se napravi pasta. Tom sredstvom ćete bez problema ukloniti naslage s roštilja.

VIŠE: Kulinarski trikovi: kako da napravite zamene za prašak za pecivo

Uklanja neprijatne mirise s ruku 

Namirnice poputcrnog i belog luka mogu ostaviti neprijatana miris na vašim rukama. Njega možete ukloniti pomoću sode bikarbone. Kašikom sode bikarbone istrljajte ruke, a zatim isperite. 

Ubrzava karamelizaciju crnog luka

Karamelizovan crni luk je veoma ukusan. Proces karamelizacije možete tako što ćete dodati 1/4 kašičice sode bikarbone na pola kilograma luka. Soda je alkalna, čime se povećava pH vrednost luka i tako ubrzava proces karamelizacije.

VIŠE: 7 odličnih načina da upotrebite sodu bikarbonu u veš mašini

Polira srebro

Pomešajte sodu bikarbonu i vodu u razmeri 3:1. Ovu smesu stavite na krpu ili sunđer, i lagano trljajte srebro, a zatim isperite vodom.

Izvor: Stvar ukusa