Luster od hrasta pod nazivom Jun (June) pravo je umetničko delo, a u isto vreme veoma je nekonvencionalan. Iako drveni lusteri često izgledaju tradicionalno, na prvi pogled je jasno da ovde to nije slučaj. Mikko Paakkanen je dizajnirao luster koji ne samo da je zadržao toplinu drveta, već je dodir modernosti naglašen upotrebom LED lampica. Zahvaljujući elegantnom izgledu, ovaj komad nameštaja moguće je uklopiti i u moderni i u tradicionalni enterijer. Dimenzije lustera su 850 milimetara u širini i 550 milimetara u visini.

Ideja vodilja finske Nikari fabrike je da proizvode izuzetno kvalitetan nameštaj i proizvode od drveća iz lokalnih šuma i da tako čime promovišu vezu između modernog dizajna i održivog razvoja u modernom svetu. Ova ideja je našla otelotvorenje, između ostalog, i u projektu  "Dizajn za prirodu 2012", u kojem je za svaki mesec u godini angažovan jedan dizajner da razvije jedan novi proizvod.

“Nikari projekat podstakao me je da razmislim o važnosti šuma i promeni globalne klime. Nema svako mogućnost da upali svetlo kada stvari postanu mračne. Želeo sam da nađem rešenje koje će biti napravljeno od materijala i tehnologije koji zahtevaju minimalnu upotrebu prirodnih resursa. Ovaj proizvod ima vanvremenski izgled i može da traje večno”, rekao je Mikko Paakkanen povodom ovog projekta.

Mikko Paakkanen je stekao svetsku popularnost zahvaljujući dizajnu nameštaja. On je osnivač i glavni dizajner Studija Paakkanen. Kao svoj glavni cilj navodi pronalaženje rešenja i prevazilaženju problema. Svaki komad nameštaja posmatra iz dva ugla – ugla dizajnera i ugla drvodelje, što mu daje širu sliku i omogućava da izvuče maksimum iz obe oblasti.

U. K. 

LepaiSrecna Finski dizajner Mikko Paakkanen želeo je da istakne važnost globalnih klimatskih promena kreirajući luster koji zahteva minimalne prirodne resurse. Vanvremenskog izgleda, savršeno se uklapa i u tradicionalni i u moderni enterijer.