Kada kažemo kutija obično mislimo na šarene kartonske kockice različitih veličina - da je ovo stereotip pokazala je izložba u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu (Uzun Mirkova 12) na kojoj je 20 umetnika različitih generacija predstavilo svoje "kutije".

Prikazane kutije na izložbi izdvajaju se iz standardnih modela po primeni različitih materijala, boja i oblika, pa se tako mogu videti keramičke kutije nesvakidašnjih oblika, struktura i veličina, a o nepresušnom izvoru slikarske mašte koja je ulepšala spoljašnje površine najbolje govore slike u galeriji.

Povod za organizovanje izložbe ovakvih eksponata bila je želja kustosa ove galerije Zorice Đermanov i Maje Škaljac Stanošević da aktiviraju umetnike da razmišljaju na temu: kakva sve može biti unikatna kutija, kako spakovati praznični ili rođendanski poklon u jednu ručno rađenu kutiju, da li kutija može biti instalacija, a da istovremeno nije utilitarna, može li biti dekorativni predmet i ukrašavati nečiji dom ili poslovni prostor. Kao odgovor dobile su rešenja različitih formata (od minijature do većih dimenzija), raznorodnih tehnika i materijala (drvo, keramika, karton, plastika, koža, tekstil, metal...).

Izložba traje do 28. februara 2019. godine i sigurno će vas inspirisati da i vi postante kreator svoje "kutije" za neki od rođendanskih poklona ili za predstojeći Dan zaljubljenih!

Izvor: Lepa&Srećna

LepaiSrecna Kako su umetnici odgovorili na zadatu temu "kutije" pokazala je izložba "Kutija 5" koja je predstavljena u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu!