Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspiracija

Kuća sa jednostavnim prirodnim hlađenjem

Autor Biljana Markovic
Autor Biljana Markovic

Neobična kuća koja za regulisanje toplote koristi vodu u enterijeru ima bazen od čak 60 kvadrata, jezerce i stepenice koje deluju kao da izranjaju iz vode...

Izvor: Foto: Promo / Wallflower

Ušuškana u zelenilo drveća koje je okružuje, ova neobična kuća sakrivena je od susednih objekata i puta koji tuda prolazi. Uz to, vlasnik kuće želeo je modernu kuću koja kao prioritetni izvor hlađenja koristi okolinu i prirodu.

Arhitekti i dizajneri enterijera kompanije "Wallflower" iz Singapura izašli su mu u susret i projektovali kuću koja kao izvor hlađenja koristi vodu!

Sistem hlađenja radi po principu bazena koji može da spusti spoljnu temperaturu. Glavna odlika ove kuće jeste korišćenje ogromne količine vode na inovativan način.

U prizemlju nalazi se jezerce, zatim bazen koji pokriva 60 kvadratnih metara prizemlja i dosta otvorenog prostora kojim cirkuliše vazduh, a ujedno i dodatno pomaže spuštanje temperature. Kuća je uz to i dosta prozračna, a jedan od najupečatljivijih detalja je veliki kružni prozor na plafonu odmah iznad ulaznih vrata, kroz koji dan kupa posetioce svetlošću čim kroče u ovu fenomenalnu građevinu.

Staza koja oko jezera vodi u spavaće sobe pokriva značajan deo materijala koji služi održavanju ovakve kuće, tako da sve izgleda besprekorno i jednostavno urađeno. Staza takođe sakriva i cevovod koji reguliše vetar, a zajedno sa vodom predstavlja faktor principa hlađenja kuće.

Minimalističko, ali upečatljivo spiralno stepenište kada se posmatra sa drugog sprata izgleda kao da izranja iz jezera u prizemlju. Ni drugi sprat nije uskraćen za vodu. Jezero na spratu pokriva veći deo dužine sprata i pomaže regulaciju temperature celokupne unutrašnjosti kuće.

Kuća je kompletno izgrađena i opremljena 2009. godine, a u galeriji pogledajte u kakvoj lepoti uživa njen vlasnik i njegovi posetioci.

Biljana Marković

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije