Do krajnosti nekonvencionalan, sav okrenut budućnosti, posve nezainteresovan za prošlost, bez obzira na to koliko ona bila sjajna, futurist do srži, neumoran, sav u stvaralačkoj groznici, kao da je znao da će mu život biti kratak.

Kolombo je iz dana u dan oduševljavao javnost novim idejama. Tako je 60-ih godina prošlog veka prihvatio I sintetičke materijale da bi se s njima mogao igrati, eksperimentisati, kombinovati ih, istraživati nove forme.

U susret budućnosti

Oduševio je Amerikance koji su mu davali veliki publicitet, s naslovima u stilu „Amerika otkriva Kolomba“. Kolombo je rođen u Milanu, studirao je na Akademiji lepih umetnosti u Bereri i na Politehnici u Milanu. Neko vreme bavio se slikarstvom i vajarstvom, ali ga je postepeno obuzimala strast prema dizajnu. Sopstveni studio otvorio je 1962. i počeo da se bavi dizajnom nameštaja, svetiljki, čaša, kuhinjskih sistema i raznih drugih stvari u vezi s enterijerom. Dizajnirao je lule iz kojih se duvan ne rasipa čak i kada se prevrnu, zatim pribor za jelo od tvrde plastike za aviokompaniju „Alitalia“, voleo brze automobile, bio ljubitelj džeza...

Colombo, Joe Cesare (1930-1971)
LepaiSrecna 
Igra s konceptom stanovanja

Njegovi poštovaoci kažu da je blesnuo i sagoreo na pola puta. Želeo je da stvori enterijer za stanovanje koji će služiti čoveku i podstaći njegove stvaralačke snage za nastupajući superindustrijski period.
Vizija novog stambenog pejzaža (new home landscapes) bila mu je opsesija, a rezultirala je objektima koji ispunjavaju stambeni prostor cilindrima, cevima, kapsulama kompletno opremljenim za savršeno funkcionisanje u okviru stana. Poigravao se s geometrijom u službi modlularnih sistema, služio se matematičkim zakonima da bi postigao skladne odnose između predmeta i čoveka kojem oni treba da služe. Kolombova koncepcija je bila nameštaj koji se ponaša "kao da je živ", koji menja oblik i dimenzije, koji je fleksibilan, s pokretnim zglobovima.
Kuća je zamišljena kao slobodan prostor koji sa spomenutim nameštajem postaje nepresušni izvor dinamične aktivnosti i improvizacija, za beskrajnu igru u pravljenju kompozicija.

Širok spektar predmeta

Praktično ne postoji nijedan komad nameštaja koji se upotrebljava u stanu, a da nije bio Kolombov predmet istraživanja.
Naročito su zanimljive njegove svetiljke s dugačkim, elastičnim nosačem, kao što je lampa "Spider", projektovana za "O-luce" 1965. godine, ili lampa od providnog akrila takođe urađena za tu firmu. Garnitura čaša s asimetrično postavljenom masivnom staklenom nožicom i apsolutno čistom valjkastom formom porojektovana je 1968. godine za firmu "Arnoldo di Cambio".

Arh. Radmila Milosavljević