Rumunski specijalitet "zakuska" je, po sastojcima, najbliži onome što se kod nas zove pinđur. Međutim, pošto se najviše služi kao namaz ili salata, mi bismo ga verovatno koristili baš kao ajvar.

Tim pre što su glavni sastojci paprike i plavi patlidžan, tipični za našu omiljenu južnjačku zimnicu.

Sastojci:

2 kg ispečenog i oljuštenog plavog patlidžana

3 kg ispečenih i očišćenih paprika

1. 5 kg iseckanog crnog luka

1.5 do 2l kuvanog paradajza

500 ml ulja

4 - 5 lovorova lista

2 kašike bibera

po ukusu so

Priprema:

Paprike i plavi patlidžan oprati, osušiti i ispeći.

Ostaviti da se dobro ohlade u poklopljenoj šerpi.

Oljuštiti paprike i plavi patlidžan i očistiti paprike od semenki.

Ostaviti da se ocedi.

Oceđene paprike i patlidžan izmeriti koliko je potrebno za recept Iseći na sitnije komade paprike i patlidžan.

U veću šerpu sipati ulje i dodati sitnije isečen crni luk i pržiti dok luk potpuno ne omekša na tihoj temperaturi.

Dodati isečenu papriku i plavi patlidžan, naliti kuvanim paradajzom, (ako vam je paradajz pregust dodati malo tečnosti koje su paprike ispustile tokom ceđenja) i dodati lovorov list.

Posoliti i pobiberiti i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 3 sata ili dok vam se ne zgusne (kad povučete varjačom po dnu bi trebalo da ostane trag).

Promešajte svakih desetak minuta a pred kraj kuvanja mešajte stalno da vam ne bi zagorelo.

Tokom kuvanja, ako tečnost puno ispari, dodajte još ali ne mnogo, samo da se ukuva.

Količina tečnosti puno zavisi od toga koliko su vam oceđene paprike i ako je potrebno još tečnost, dodajte sok koji vam je ostao od oceđenih paprika.

Tegle oprati i tako mokre staviti u rernu kad počnete da kuvate "zakusku" i neka se same osuše u rerni a poklopce prokuvati u vreloj vodi.

Skuvanu "zakusku" sipati u vruće tegle, zatvoriti i svaku teglu okrenuti naopako i staviti u neko ćebe, ušuškati svuda okolo i ostaviti da se potpuno ohlade.

Recept: Zorica Pavlović

Izvor: Pomoravka