Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrebite, operite i potopite u posudu sa hladnom vodom. Ujutro, nabrekla zrna procedite i pristavite u lonac na štednjak, prelivši ga novom vodom. Kada tečnost proključa, odlijte je i uspite čistu, hladnu vodu. (Ove dve, odlivene, tečnosti možete koristiti za kupke.)
U lonac sipajte krupno isečen crni luk, pola količined pasulja i maslinovo ulje (ako je dan kada se, po Tipiku, ulje koristi). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja, blago promešajte drvenom varjačom. Pri kraju kuvanja, stavite dve do tri iseckane, manje glavice crnog luka, malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.
Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista. Jelo neka još neko vreme krčka.
Izvor: Manastirska trpeza
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka