Koliko god da se trudite da napravite dobre palačinke, može se desiti da testo ispadne suviše retko ili puno grudvica. Lako ćete popraviti ove greške ako znate nekoliko kuvarskih trikova. Pre svega, treba da dodajete sastojke pravilnim redosledom. Prvo treba umutiti jaja, pa dodati mleko, a zatim brašno.
Zašto vam niko ne navodi u receptu tačnu količinu sastojaka? Zato što mnogo toga zavisi od vrste sastojaka koje koristite - od toga koje je brašno u pitanju, da li ima glutena ili ne, koje su veličine jaja, koje mleko sipate, koliko je ono masno, i tako dalje.
Stoga, prvo umutite gore opisanu smesu i to dodajući mleko dok ne dobijete prilično gusto testo - recimo, da liči na kuvanu palentu. Zatim ostavite da malo odstoji, barem dvadesetak minuta, na sobnoj temperaturi. Sada ponovo promešajte energično pa polako dodajte tečnost po želji - mleko, vodu ili kiselu vodu. Za palačinke koje ćete puniti slanim filom možete dodati čak i pivo.
Polako mešajte testo sve dok ne dobijete gustinu pogodnu za pečenje. Ako ste nesigurni da li ste dobro ocenili količinu tečnosti, uvek je bolje da ostavite gušće pa da isprobate tako što ćete da ispržite prvu palačinku. Ako je predebela, lako ćete razrediti još malo.
Ako je pretanka i kida vam se u tiganju, možete da "zagustite" testo, ali i tu morate biti pažljivi.
Ne smete samo dodati kašiku-dve brašna, jer će se tako stvoriti grudvice u testu. Možete da sipate brašno u neku šolju ili činijicu, u nju polako dodajte malo po malo testa i mutite dok se novo brašno rastvori pa tek kad dobijete homogenu masu možete je sjediniti sa osnovnim testom.
Druga mogućnost je testu dodate joj jedno umućeno jaje sa još malo brašna.
Eventualne grudvice možete i da razbijete jakim mikserom, ali ako od početka budete pažljivo radili, testo za palačinke se muti "rukom" a za to vam dovoljna obična varjača.
Izvor: Lepa&Srećna