Domaće krofne na starinski način

  • Sastojci (za 6 osoba): 
  • 700 g brašna 
  • 2 jajeta 
  • 1 kvasac 
  • 2 kašičice šećera
  • 3 dcl mleka 
  • 2 kašičice ulja 
  • malo soli 
  • limunova korica 
  • ulje za prženje 
  • šećer u prahu za posipanje 
  • džem 

Kvasac stavite u toplo mleko zajedno sa šećerom i malo brašna da se podigne. U prosejano brašno dodajte jaja, so, ulje, limunovu koricu i nadošli kvasac.

Dobro umesite rukama (naše nane su govorile „dok se plafon ne oznoji“) da dobijte glatko mehurasto testo (po potrebi dodate još brašna).

Kada završite mešenje, sipate na vrh testa malo brašna. Testo pokrijte krpom i ostavite da se odmara na toplom (testo nikako ne sme da ozebe) i bitno je da duplo naraste. Testo premesite, pa kada ponovo naraste razvaljajte ga na pobrašnjenu radnu površinu - otprilike prst debelo.

Čašom vadite krofne i ostavite da se odmore (otresite sa krofni suvišno brašno) i pržite ih u zagrejanom ulju (u koje ste stavili nekoliko čačkalica) i to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dole. Pazite da krofne ne dobiju smeđu boju jer će tada biti tvrde. Vadite ih na papirne ubruse koji će pokupiti višak masnoće.

Na kraju ih pospite šećerom u prahu (u koji ste dodali vanilu ili vanilin šecer), a po želji možete ih i puniti (najbolje domaćim džemom od kajsija). 

Krofnice sa rakijom i suvim grožđem 

  • Sastojci (za 20 komada):
  • 75 g suvog grožđa 
  • 4 kašike rakije 
  • 500 g brašna 
  • prstohvat soli 
  • 1 kockica svežeg kvasca 
  • 75 g šećera 
  • 250 ml mleka 
  • 75 g putera 
  • 1 litar ulja 
  • šećer u prahu za posipanje 

Suvo grožđe potopite u rakiju i ostavite pola sata da omekša. Brašno prosejte u posudu za mešenje, pomešajte sa solju, pa u sredini napravite udubljenje u koje ulijte kvasac koji ste razmutili sa dve kašike šećera i 4 kašike mlakog mleka. Pokrijte posudu krpom i sačekajte tridesetak minuta dok kvasac ne zapeni.

Za to vreme, istopite puter i ostavite ga da se prohladi. 

U posudu s brašnom i kvascem dodajte ostatak šećera i mleka, istopljeni puter i suvo grožđe, pa umesite glatko testo. 

U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Proverite da li je ulje dovoljno vruće jednostavnom metodom - uronite u šerpu dršku od varjače, pa ako se oko nje stvore mehurići, možete da počnete s prženjem.

Podignuto testo kašikom spuštajte u vruće ulje i kuglice pržite 4-5 minuta okrećući ih dok ne porumene sa svih strana.

Pržene krofnice vadite šupljikavom kašikom na kuhinjski ubrus ili salvetu i ostavite ih da se ocede. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite dok su još tople.

Ljupke krofne sa filom od marmelade 

  • Sastojci (za 18 komada): 
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 50 g šećera
  • oko 200 ml mlakog mleka
  • 500 g brašna
  • 5 žumanaca 
  • 60 g omekšalog putera
  • prstohvat soli
  • kašičica narendane korice limuna
  • 1 litar ulja
  • 100 g marmelade
  • 150 g šećera u prahu
  • 1-2 kašike soka od limuna
  • 50 g seckane ušećerene kore od pomorandže 

Razmutite u 100 ml mleka kvasac sa kašičicom šecera, pa ga sipajte u posudu s brašnom (prethodno napravite udubljenje u sredini brašna u koje ćete sipati kvasac).

Kvasac umešajte sa malo brašna s rubova i ostavite desetak minuta u pokrivenoj posudi - dok ne zapeni. Dodajte žumanca, ostatak mleka i šecera, so, limunovu koricu, pa umesite glatko testo. Ponovo ga pokrijte i ostavite da se diže 50 minuta.

Testo premesite, od njega oblikujte 18 kuglica pa svaku u sredini pritisnite prstom. Oblikovane krofne ostavite da se dižu još 20-30 minuta.

Ispržite ih u vrelom ulju, ocedite ih na kuhinjskom ubrusu. Kada se prohlade napunite ih marmeladom uz pomoć poslastičarskog šprica. Šećer u prahu rastopite u limunovom soku i time premažite krofnice, pa ih odozgo ukrasite korom pomorandže. 

Pripremila: Marija Jakob

Izvor: Lepa & Srećna