Dok je kuvanje nekima pravo uživanje, drugima je samo obaveza koju ne mogu da izbegnu. Toj razlici doprinosi i to što nekima jela uvek uspevaju, ali i svakako i mali trikovi koje znaju samo vrhunski kuvari. O tome koliko je važan trenutak kada solimo jelo, govorio je Sajmon Kut, poznati švajcarski kuvar.

Prstohvat soli koji dodajete u jelo kada je gotovo ne doprinosi poboljšanju okusa. To je kao da ste po jelu posipali imaginarnu so i očekujete da će se ukus promeniti.

"Soljenje nije samo dodavanje prstohvata soli tu i tamo", rekao je Sajmon koji je kuvarsku karijeru započeo osamdesetih godina prošlog veka.

"Treba razmišljati o tome šta so znači za svaki deo obroka. Kada sam spremao klasična fransuka jela, moji mentori bi bili ljuti kada umaci nisu bili začinjeni od početka - oni su to mogli odmah probati", dodao je i istakao da je važno da ukuse prilagođavamo.

"Važno je da naučimo da probamo jelo i prilagođavamo ukusu, a ne da sledimo recept od početka do kraja. Na primer, ako pripremate nešto što što uključuje luk ili prazliku, sok dodajte na početku pripreme jer to pomaže bržem izvlačenju vlage i daje ravnomerniju boju. Stalno probajte jela i prilagođavajte ukuse i nakon dodovanja vina ili paradajza. Nakon što dodate sve sastojke, povremeno probajte i začinite jelo jer se ukus jela menja s vremenom", rekao je Sajmon.

Izvor: Lepa&Srećna