Kandirane latice ruža na torti i punjeni cvetovi tikvica odavno se mogu naći u jelovnicima širom sveta, ali postoje vrste cveća koje su podjednako jestive i ukusne, a malo je poznato da mogu biti deo obroka.

Salate od jestivog cveća su postale trend u svetu - koliko zbog svog atraktivnog izgleda, neodoljivih latica, mirisa i boja, toliko i zbog blagotvornog dejstva koje imaju po zdravlje – a cveće može biti i deo poslastica, peciva itd.

Preporučuje se da se, nakon što se cveće ubere, ostavi da pluta u vodi okrenuto naopako jer se na taj način čisti, a da se potom uroni u ledenu vodu, gde će ostati manje od jednog minuta.

PROČITAJTE JOŠ: Osnovni recept za palačinke

Važno je imati na umu da nije svaki cvet jestiv, već se, naprotiv, može naći i poneki otrovan, baš kao što je slučaj s pečurkama. U red cvetova koje treba izbegavati pri pripremi ukusnog obroka spadaju narcis, rododendron, visterija, oleander i drugi, a jestive vrste možete pronaći u galeriji slika.

Uz dnevne ljiljane, tu su i orhideje, lale, suncokreti... Pročitajte više u FOTO-GALERIJI!

Simpatično uputstvo o tome kako da napravite PALAČINKE sa jestivim cvećem pogledajte u VIDEO-SNIMKU!

Recept za pekmez od ljubičice pročitajte ovde.

Priredila: Tamara Sorak

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

LepaiSrecna Jestivo cveće je ono koje možete bezbedno konzumirati u ishrani, a koristi se u brojnim jelima - u azijskoj, evropskoj i bliskoistočnoj kuhinji!