Ovo su osnovna pravila kojih treba da se pridržavate:
1. Zagrevajte samo onu količinu hrane koja će se utrošiti za jedan obrok!
2. Preostalu skuvanu i zagrejanu hranu ohladite što pre i držite na temperaturama frižidera do sledeće upotrebe!
3. Ne ostavljajte kuvanu hranu duže od 2 sata na sobnoj temperaturi!
4. Uvek dobro skuvajte - ispecite - ispržite! Potpuno skuvajte hranu – posebno meso, jaja, ribu i morske plodove!
5. Skuvanu hranu ponovo zagrevajte kao da je kuvate!Tečnu hranu uvek kuvajte/zagrevajte tako da vri/ključa – da se osigura da je u svakom delu postignuto najmanje 70°C. (Ako je moguće, koristite termometar!)
Zapamtite: Dobro kuvanje uništava skoro sve mikroorganizme. Priprema hrane iznad 70°C pomaže da bezbednu ishranu. Namirnice koje zahtevaju posebnu pažnju su: mleveno meso, rolovano meso, meso sa kostima i ceo trup živine!
Izvor: Potrošač