Ako niste sigurni šta tačno kupujete u pakovanju jaja, treba da znate da možete i da ga izmerite i da tako proverite da li deklaracija odgovara sadržaju...

Tako, na primer, pakovanje jaja klase "A" ne bi smelo da ima manje od 600 gr, jer bi u tom slučaju moralo biti označeno klasom "B" i prodavano po nižoj ceni.

Ovde pročitajte na koji način trgovci varaju kupce kod nas.


Prema Pravilniku o kvalitetu jaja iz 2004. godine, jaja se klasiraju na sledeći način:

  • klasa (SU)70 g i više od toga
  • klasa (S)manje od 70 g do 65 g
  • klasa (A)manje od 65 g do 60 g
  • klasa (B)manje od 60 g do 55 g
  • klasa (C)manje od 55 g do 50 g
  • klasa (D)manje od 50 g do 45 g
  • klasa (E)manje od 45 g

Prema kvalitetu i načinu čuvanja, kokošija jaja u ljusci se klasifikuju kao:

  • jaja ekstra kvaliteta - isključivo neoplođena sveža jaja u ljusci koja nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su prvog dana od dana proizvodnje i ispunjavaju sledeće uslove:

1) da je ljuska normalnog oblika, čista, neoštećena i da nije prana;

2) da je visina vazdušne komore jajeta, u momentu pakovanja manja od 4 mm i nepokretljiva;

3) da se prilikom prosvetljavanja jajeta žumance vidi kao senka nejasnih obrisa i da je pri naglom okretanju jajeta nepokretno ili neznatno pokretno;

4) da je belance bistro i kompaktno;

5) da nema stranih materija;

6) da nema zametka;

7) da je bez stranih mirisa;

8) da su upakovana u originalno pojedinačno pakovanje;

9) da su mase preko 50 g;

10) da prilikom stavljanja u promet imaju najmanje 70 Hougovih jedinica.

  • Jaja prvog (I) kvaliteta, a to su sveža jaja u ljusci koja nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su i upakovana najkasnije trećeg dana od dana proizvodnje i ispunjavaju sledeće uslove:

1) da je ljuska normalnog oblika, čista, neoštećena i da nije prana;

2) da je visina vazdušne komore jajeta u momentu pakovanja manja od 6 mm i nepokretljiva;

3) da se prilikom prosvetljavanja jajeta žumance vidi kao senka nejasnih obrisa i da je pri naglom okretanju jajeta nepokretno ili neznatno pokretno;

4) da je belance bistro i kompaktno;

5) da zametak nije vidno razvijen;

6) da nema stranih materija;

7) da je bez stranih mirisa;

8) da su upakovana u pojedinačna pakovanja.

Dozvoljava se da najviše 7% jaja prvog (I) kvaliteta ispunjava uslove u pogledu kvaliteta, s tim da ispunjava uslove kvaliteta propisane za jaja drugog (II) kvaliteta.

  • Jaja drugog (II) kvaliteta su nehlađena i nekonzervisana, ali mogu biti i hlađena i konzervisana jaja namenjena za ljudsku ishranu. Moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da je ljuska normalnog oblika, neoštećena, eventualno neznatno zaprljana i neznatno deformisana;

2) da visina vazdušne komore jajeta ne iznosi više od 9 mm, s tim što može biti pokretljiva do polovine dužine jajeta;

3) da je žumance vidljivo, slabije spljošteno i pokretljivo;

4) da je belance providno i kompaktno;

5) da zametak nije vidno razvijen;

6) da nema stranih materija;

7) da je bez stranih mirisa.

Dozvoljava se na najviše 7% jaja drugog (II) kvaliteta ne ispunjava uslove iz stava 1 ovog člana, od čega najviše 4% jaja može biti sa napuklom ljuskom, a najviše 1% neznatno zaprljanih krvlju i izmetom (fecesom).

  • Jaja trećeg (III) kvaliteta su jaja za preradu i inkubirana jaja za preradu.

To su jaja sa vidljivim naprslinama, slabo zaprljane ili delimično deformisane ljuske, kao i jaja koja ne ispunjavaju uslove za jaja prvog (I) i drugog (II) kvaliteta, ali se mogu upotrebiti za ljudsku ishranu, a namenjena su isključivo za preradu. Pod inkubiranim jajima za preradu trećeg (III) kvaliteta, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se jaja koja su bila u inkubatoru najduže 24 časa, a moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da visina vazdušne komore jajeta nije veća od 9 mm;

2) da nisu tretirana antibioticima;

3) da nisu oplođena.