JELOVNIK ZA VELIKI PETAK:  čorba, riba, salata i kolači (RECEPTI)

Foto: Shutterstock

Na Veliki petak ili Strasni petak se po običaju farbaju jaja za Uskrs i služi posna trpeza.

Pripremite i vi neko od jela iz ovog jelovnika - odabrana su jednostavne čorbe, jela s ribom i salate.

Neka se ukućani i zaslade kolačima od suvog voća.

STARINSKA ČORBA OD KOPRIVE

  • Sastojci:
  • 300 gr kopriva
  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 1 praziluk
  • 1 veći krompir
  • 1 kocka za supu od povrća
  • 4 kašike ulja
  • 1 limun ili malo jabukovog sirćeta

Priprema:

Očistite povrće, luk i praziluk iseckajte što sitnije i prodinstajte na ulju sa malo vode. 

Dodajte sitno seckanu šargarepu i krompir isečen na nekoliko debljih kolutova. Nalijte vodom i dodajte kocku.

Kuvajte petnaestak minuta, pa dodajte opran i na krupno sečen list koprive.

Kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre i dobro umutute štapnim mikserom.

Doterajte ukus, vratite ako je potrebno da još malo uvri i pred služenje zakiselite po želji.

Možete dodati i još malo maslinovog ulja.

Kad ne postite, u ovu čorbu možete dodati i malo kisele pavlake.

POSNE ČORBE - IZBOR

PEČENI ŠARAN SA POVRĆEM

  • Sastojci:
  • 1 kg šarana u šniclama
  • 5 sitnijih paradajza (može i zamrznut)
  • 2 krupne glavice luka (crveni ili žuti)
  • 4 šargarepe
  • 4 korena peršuna
  • 200 ml belog vina
  • 4 čena belog luka
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • so i biber

Priprema:

Ugrejte rernu na 200 C stepeni.

Ako sečete ribu na šnicle, neka budu što deblje. Možete koristiti i filete, ali zarežite kožu na nekoliko mesta. 

Povrće očistite i isecite na krupnije komade. 

U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite  povrće, posolite i pobiberite.

Sipajte belo vino i stavite u rernu na oko 20 minuta.

Za to vreme usolite ribu. Isecite limun na kolutove.

Izvadite pleh iz rerne, napravite mesta za ribu i tu postavite kolutove limuna.

Na limun stavite komade ribe, vratite u rernu i pecite još oko pola sata. Ako limun stavite na ribu, pazite da ne pregori od gornjeg grejača, jer će dati gorak ukus.

Izvadite, protresite lagano pleh, probajte i ako je potrebno da povrće još malo uvri, a riba dobije koricu, vratite na još desetak minuta u rernu.

Pospite peršunovim lišćem i poslužite. 

JELA OD RIBE - IZBOR

DOMAĆINSKA KUPUS SALATA

Tajna dobre salate od kupusa samo je delom u količini, a više se krije u činjenici da naseckani (ili narendani) kupus odstoji duže.

To daje vremena povrću da otpusti vodu i omekša pod delovanjem soli i sirćeta pa je rezultat super ukusna salata.

  • Sastojci:
  • kupus
  • so
  • šećer
  • jabukovo sirće
  • maslinovo ulje
  • biber

Priprema:

Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom.

Dodajte na vrh noža šećera pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta.

Sada prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja pa dobro izmešajte i pobiberite.

Po želji, dodajte i malo peršuna - za dekoraciju!

POSNE SALATE - IZBOR

SIROVE BOMBICE BEZ ŠEĆERA - OD ORAHA I URMI

Savršena mešavina dve zdrave voćke može da se servira i u obliku štanglica, a biće lepa i ako je prelijete otopljenom čokoladom, piše Lepa&Srećna.

  • Sastojci:
  • 200 gr urmi
  • 100 gr oraha

Priprema:

Očistite urme od koštica, stavite ih sa orasima u blender i dobro izmiksajte.

Povremeno skinite masu sa zidova posude blendera pa ih umešajte u ostatak i ujednačite gustinu.

Oblikujte masu u bombice ili štanglice, ostavite u frižideru da se kratko prosuše pa stavite u papirne korpice i poslužite.

POSNI KOLAČI - IZBOR

Jelovnik: Lepa&Srećna

DODATNI IZBOR POSEBNIH RECEPATA!

PROČITAJTE JOŠ: Najlepši uskršnji jelovnik