Na Veliki petak ili Strasni petak se po običaju farbaju jaja za Uskrs i služi posna trpeza.
Pripremite i vi neko od jela iz ovog jelovnika - odabrana su jednostavne čorbe, jela s ribom i salate.
Neka se ukućani i zaslade kolačima od suvog voća.
STARINSKA ČORBA OD KOPRIVE
- Sastojci:
- 300 gr kopriva
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
- 1 praziluk
- 1 veći krompir
- 1 kocka za supu od povrća
- 4 kašike ulja
- 1 limun ili malo jabukovog sirćeta
Priprema:
Očistite povrće, luk i praziluk iseckajte što sitnije i prodinstajte na ulju sa malo vode.
Dodajte sitno seckanu šargarepu i krompir isečen na nekoliko debljih kolutova. Nalijte vodom i dodajte kocku.
Kuvajte petnaestak minuta, pa dodajte opran i na krupno sečen list koprive.
Kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre i dobro umutute štapnim mikserom.
Doterajte ukus, vratite ako je potrebno da još malo uvri i pred služenje zakiselite po želji.
Možete dodati i još malo maslinovog ulja.
Kad ne postite, u ovu čorbu možete dodati i malo kisele pavlake.
POSNE ČORBE - IZBOR
PEČENI ŠARAN SA POVRĆEM
- Sastojci:
- 1 kg šarana u šniclama
- 5 sitnijih paradajza (može i zamrznut)
- 2 krupne glavice luka (crveni ili žuti)
- 4 šargarepe
- 4 korena peršuna
- 200 ml belog vina
- 4 čena belog luka
- 1 limun
- maslinovo ulje
- so i biber
Priprema:
Ugrejte rernu na 200 C stepeni.
Ako sečete ribu na šnicle, neka budu što deblje. Možete koristiti i filete, ali zarežite kožu na nekoliko mesta.
Povrće očistite i isecite na krupnije komade.
U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite povrće, posolite i pobiberite.
Sipajte belo vino i stavite u rernu na oko 20 minuta.
Za to vreme usolite ribu. Isecite limun na kolutove.
Izvadite pleh iz rerne, napravite mesta za ribu i tu postavite kolutove limuna.
Na limun stavite komade ribe, vratite u rernu i pecite još oko pola sata. Ako limun stavite na ribu, pazite da ne pregori od gornjeg grejača, jer će dati gorak ukus.
Izvadite, protresite lagano pleh, probajte i ako je potrebno da povrće još malo uvri, a riba dobije koricu, vratite na još desetak minuta u rernu.
Pospite peršunovim lišćem i poslužite.
JELA OD RIBE - IZBOR
DOMAĆINSKA KUPUS SALATA
Tajna dobre salate od kupusa samo je delom u količini, a više se krije u činjenici da naseckani (ili narendani) kupus odstoji duže.
To daje vremena povrću da otpusti vodu i omekša pod delovanjem soli i sirćeta pa je rezultat super ukusna salata.
- Sastojci:
- kupus
- so
- šećer
- jabukovo sirće
- maslinovo ulje
- biber
Priprema:
Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom.
Dodajte na vrh noža šećera pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta.
Sada prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja pa dobro izmešajte i pobiberite.
Po želji, dodajte i malo peršuna - za dekoraciju!
POSNE SALATE - IZBOR
SIROVE BOMBICE BEZ ŠEĆERA - OD ORAHA I URMI
Savršena mešavina dve zdrave voćke može da se servira i u obliku štanglica, a biće lepa i ako je prelijete otopljenom čokoladom, piše Lepa&Srećna.
- Sastojci:
- 200 gr urmi
- 100 gr oraha
Priprema:
Očistite urme od koštica, stavite ih sa orasima u blender i dobro izmiksajte.
Povremeno skinite masu sa zidova posude blendera pa ih umešajte u ostatak i ujednačite gustinu.
Oblikujte masu u bombice ili štanglice, ostavite u frižideru da se kratko prosuše pa stavite u papirne korpice i poslužite.
POSNI KOLAČI - IZBOR
Jelovnik: Lepa&Srećna