Ovo jelo ne samo što je brzo i jednostavno za spremanje, već je i pravi praznik za nepca koji će vas u sećanju "odvesti" u neku od taverni na obali mora. Posebnu aromu daju mu mediteranski dodaci - kapar i limunov sok - koje treba štedljivo dodati zbog jakog ukusa.
PROČITAJTE JOŠ: POHOVANA MARINIRANA PILEĆA KRILCA: sočno meso prepuno safta sa hrskavom koricom! (RECEPT)
Sastojci:
- 200 g račića
- 200 g očišćenih dagnji
- 100 g pirinča
- 80 g zelenih maslinki
- 100 g ementalera
- 1 kašika maslinovog ulja
- preliv
- 2 dl pavlake za
- kuvanje
- 50 g rendane kisele jabuke
- 1 kašika kapara
- 2-3 kašike konjaka
- 1 kašika kečapa
- so
- 2 kašike limunovog soka
- zelena salata (za dekoraciju)
Priprema:
Račiće i očišćene dagnje stavite u kipuću i malo posoljenu vodu. Kratko ih prokuvajte i ocedite. Pirinač skuvajte u blago posoljenoj vodi, ocedite (ako je potrebno, malo ga isperite pod mlazom vode) i stavite u dublju činiju. Dodajte račiće i dagnje, iseckane maslinke, sir isečen na kockice i maslinovo ulje, pa sve dobro izmešajte. Preliv pripremite tako što ćete s pavlakom sjediniti jabuku, kapar, konjak i kečap. Lagano izmešajte i posolite po ukusu. Na kraju umešajte limunov sok. Na dno šire a pliće činijice ili tanjira stavite listove zelene salate, odozgo rasporedite koktel i prelijte ga prelivom.
Miljin savet: Koktel jeste malo skuplji, ali se ovog recepta ni najbolji hotel ne bi postideo!
Recepte piše: Milja Lukić
Izvor: Lepa & Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka