Ovo jelo ne samo što je brzo i jednostavno za spremanje, već je i pravi praznik za nepca koji će vas u sećanju "odvesti" u neku od taverni na obali mora. Posebnu aromu daju mu mediteranski dodaci - kapar i limunov sok - koje treba štedljivo dodati zbog jakog ukusa.  

PROČITAJTE JOŠ: POHOVANA MARINIRANA PILEĆA KRILCA: sočno meso prepuno safta sa hrskavom koricom! (RECEPT)

Sastojci: 

  • 200 g račića 
  • 200 g očišćenih dagnji 
  • 100 g pirinča 
  • 80 g zelenih maslinki 
  • 100 g ementalera 
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  •  preliv
  • 2 dl pavlake za 
  • kuvanje 
  • 50 g rendane kisele jabuke 
  • 1 kašika kapara 
  • 2-3 kašike konjaka 
  • 1 kašika kečapa 
  • so
  • 2 kašike limunovog soka
  • zelena salata (za dekoraciju)

Priprema: 

Račiće i očišćene dagnje stavite u kipuću i malo posoljenu vodu. Kratko ih prokuvajte i ocedite. Pirinač skuvajte u blago posoljenoj vodi, ocedite (ako je potrebno, malo ga isperite pod mlazom vode) i stavite u dublju činiju. Dodajte račiće i dagnje, iseckane maslinke, sir isečen na kockice i maslinovo ulje, pa sve dobro izmešajte. Preliv pripremite tako što ćete s pavlakom sjediniti jabuku, kapar, konjak i kečap. Lagano izmešajte i posolite po ukusu. Na kraju umešajte limunov sok. Na dno šire a pliće činijice ili tanjira stavite listove zelene salate, odozgo rasporedite koktel i prelijte ga prelivom.

Miljin savet: Koktel jeste malo skuplji, ali se ovog recepta ni najbolji hotel ne bi postideo!

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lepa & Srećna