Mlada turska glumicaPelin Karahan, koja je u seriji Sulejman Veličanstveni” tumačila Hureminu ćerku Mihrimah, nakon rođenja drugog deteta drži se podalje od TV serije čije snmanje zahteva veliki angažman, a ona ne želi da se odvaja od svojih sinova. No, zato je oberučke prihvatila da vodi kulinarsku emisiju “Divni recepti s Pelin Karahan” u kojoj je poznate i manje poznate gošće otkrivaju svoje kulinarske tajne.

PROČITAJTE JOŠ: Jagnjeća kapama

Sastojci: 

  • 1 kg dugačkog patlidžana
  • 500 g pilećih grudi
  • čaša i po pirinča
  • 2 kašike suvog grožđa
  • 50 g ulja
  • 2 mesnate crvene paprike
  • 2 mesnate zelene paprike
  • 1 glavica luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica aleve paprike 
  • pola čaše vrele vode 
  • 30 g pinjola
  • Za ukrašavanje:
  • 2 paradajza
  • 2-3 grančice peršuna

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVI TURSKI HLEB: čuveno pecivo lavaš po receptu sultanije Mihrimah (FOTO)

Priprema:

Patlidžan oljuštiti da izgleda poput zebre (jednu traku skinuti, jednu preskočiti), iseći na što tanje listove po dužini pa potopiti u slanu vrelu vodu i ostaviti da izađe gorčina. Potom ga izvaditi, dobro osušiti i svaki list ispržiti u dubokom ulju. U dijetalnoj varijanti može se ispeći u rerni ili na roštilju. Prženi patlidžan odlagati na paprini ubrus da se ocedi od masnoće, a potom njime obložiti činiju za pečenje i to tako da prelazi ivice činije. Pileći file iseći na kockice i skuvati u malo vode. Luk iseckati i u tiganju propržiti na malo ulja, potom dodati seckanu papriku, crvenu i zelenu, i još malo propržiti. Na kraju dodati skuvani pileći file, posoliti, začiniti alevom paprikom i biberom i kratko prokrčkati. Na zagrejanom ulju propržiti pinjole, dodati pirinač, kratko propržiti i naliti toplom vodom. Potom dodati suvo grožđe i cimet, posoliti, poklopiti i ostaviti da se kuva. U šerpu s patlidžanom staviti red pilava, red pilećih grudi s povrćem, potom red pilava i red povrća, pa poklopiti krajevima patližana. Kapamu preliti čašom vrele vode i peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pre serviranja kapamu izručiti (prevrnuti) na tanjir za serviranje i ukrasiti je seckanim paradajzom i peršunom.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa&Srećna