Zamenite beli hleb ovim zdravim hlebom sa koprivom - odličan za zdravlje, efikasan za dijetu!
Hleb sa koprivom služite uz supe ili čorbe i dobićete zdrav ručak koji čisti organizam i pomaže u skidanju masnihnaslaga!
PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVI TURSKI HLEB: čuveno pecivo lavaš po receptu sultanije Mihrimah (FOTO)
- 1 šolja heljdinog brašna
- 1 šolja ovsenog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica himalajske soli
- 3 kašike cha semenki
- 1/1 šoljica maslinovog ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 šaka sveže koprive
- 1 kašika sušenog ruzmarina
PROČITAJTE JOŠ: NAJBOLJA PITA OD HLEBA: Prosto pecivo sa sirom i šunkom (RECEPT)
Priprema:
Uberite listove sveže koprive, operite ih i prelijte 1 litrom proključale vode. Ocedite ih i ostavite da se ohladi. Ohlađene koprive sitno naseckajte. Ostatak vode u kojoj su bile koprive ohladite i upotrebite za pripremu veganskog jajeta - pomešajte 3 kašike chia semenki i 9 kašika vode. Povremeno promešajte. Zagrejte rernu na 180 °C.
Pomešajte suve sastojke u jednoj posudi (heljdino i ovseno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i himalajsku so), a mokre sastojke u drugoj (namočene chia semenke, maslinovo ulje i jogurt). U mokre sastojke umešajte seckanu koprivu i sušeni ruzmarin. Pomešajte zajedno sastojke iz jedne i druge posude.
Manji pleh obložite papirom za pečenje i kašikom stavite smesu u pleh i poravnajte.
Pecite 50 do 60 minuta, odnosno dok hleb ne poprimi zlatnu ili smeđu boju (proverite čačkalicom nakon 45 minuta pečenja).
Pečeni hleb ostavite da se potpuno ohladi i isecite ga na tanke kriške.
Izvor: Aura