Ne zna se tačno kojem se od osam Hasan-paša iz osmanskog perioda duguje recept za ovo ukusno jelo, ali je izvesno da je dotični paša baš umeo da uživa i u ukusu, i u izgledu hrane, piše Lepa&Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: TURSKI SPECIJALITET OD MLEVENOG MESA: kofte sa povrćem (RECEPT)

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 3 kriške bajatog hleba
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje
  • 4 kašike paradajz soka
  • 1 šoljica vode
  • so
  • biber
  • kumina
  • 2 paradajza

Za krompir pire:

  • 2 krompira
  • 10 g maslaca
  • 2 kašike mleka
  • so
  • 2 kašike rendanog kačkavalja

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE SPREMA PILETINA NA TURSKI NAČIN: kuvano pileće meso sa povrćem za porodični ručak (RECEPT + FOTO)

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći na komade i skuvati. Potom ocediti od vode, dodati maslac, mleko, kačkavalj i so pa napraviti pire i odmah ga sipati u kesu za ukrašavanje torti (ili fišek od čvrstog papira kome je odsečen vrh).

Kriške bajatog hleba natopiti u mlakom mleku i ocediti, luk narendati i ocediti od vode. U dublju činiju staviti mleveno meso, oceđeni luk, jaje, oceđeni hleb, so i začine pa dobro sjediniti. Od te mase uzimati komade nešto veće od oraha (ako se želi veće kofte, uzimati komade veličine jajeta), pa ih oblikovati u činijicu (pomoću ruke ili pak uz pomoć čašice određene veličine) i ređati u podmazan pleh. Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.

Potom kofte izvaditi iz rerne i pomoću kese za ukrašavanje svako napuniti pireom, preko njega staviti parče duge zelene paprike i krišku paradajza pa to učvrstiti čačkalicom. U pleh dodati sok od paradajza pa kofte vratiti u rernu i peći još desetak minuta. Servirati toplo uz neku salatu.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa&Srećna