Ova vrsta hleba se pravi od proklijalih zrna pšenice uz minimalan dodatak kvasca i soli i bez aditiva i konzervanasa.
On je drugačiji od svih ostalih vrsta hleba jer sve druge vrste sadrže brašno sa niskom biološkom vrednošću i svojstvima na koje ljudsko telo ne može da se navikne.
PROČITAJTE JOŠ: Slana predjela: pogačice s kajmakom (RECEPT)
Ovaj hleb bez brašna je jednako nutritivan kao drugi pekarski proizvodi, ali i bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima. Samo sadržaj nutritivnih vlakana je 20 puta veći nego u običnom belom hlebu.
Sastojci:
- 300 g pšenice
- 100 g ječmenih pahuljica
- 2 kašike susama
- 2 kašike semena lana
- 2 kašike jezgra suncokreta
- 1 kašičica soli
- 1/2 svežeg kvasca + 50 ml vode
Priprema:
Proces pravljenja ovog hleba malo duže traje tako da izdvojite sebi vremena za to. Počnite tako što ćete sipati vodu preko pšenice. Pšenica treba da stoji u vodi tri dana dok ne počne da klija. Povremeno menjajte vodu da se pšenica ne bi pokvarila.
Nakon tri dana procedite pšenicu i sameljite je u blenderu. Dobićete masu sličnu testu.
U tu masu dodajte pšenične ili ječmene pahuljice. Pre toga bi bilo dobro politi pahuljice sa malo tople vode kako bi omekšale.
PROČITAJTE JOŠ: Domaći slatkiš: sladoled od vanile sa voćem (POSNO + RECEPT)
U masu možete dodati seme suncokreta, lana i/ili susama koje je prethodno blago isprženo u tiganju.
U 50 ml vode rastvorite pola svežeg kvasca i kašiku šećera. Kada kvasac naraste, dodajte ga u masu i umesite ručno.
Dodajte kašiku soli i dobro rasporedite so po masi, a zatim masu stavite u tepsiju za pečenje na oko 30 minuta.
Zagrejte peć na 220°C. Pre pečenja ubacite nekoliko kocki leda kako bi se napravila para koja će omogućiti hlebu da još malo naraste. Pecite oko 45-50 minuta. Proverite da li je gotov tako što ćete ga probosti kao što to radite kada pečete kolače.
Izvor: Webtribune.rs
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka