Za testo:
- 250 g brašna
- 120 g šećera
- 150 g putera
- žumance
- kašičica praška za pecivo
- vanilin-šećer
- kašika kisele pavlake
- kašika mleka
- korica od pola limuna
Za fil:
- 250 g oraha
- 5 kašika šećera
- 4 veće dunje
- narandža
- kašika meda
- limun
- cimet, malo ruma
I još:
- 2 kašike putera
- 2 kašike šećera
- kašika brašna
- kašika muslija
Priprema: Zamesite testo od navedenih sastojaka, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru pola sata da se testo stegne.Orahe sameljite, dodajte im 2 kašike šećera i zakuvajte s malo mleka, dodajući koliko želite da smesa bude gusta. Na kraju dodajte malo ruma.U pola litra vode dodajte 3 kašike šećera, sok od jedne narandže, kašiku meda, sok i koricu od pola limuna i pola kašike cimeta. Kad provri dodajte dunje izrezane na kolutove i nakratko kuvajte dok dunje ne omekšaju. Brzo su gotove (1-2 minute) pa pazite da ne dobijete kašu! Testo razvucite i stavite u kalup za tart, dodajte fil od oraha i na njega kuvane dunje koje dodatno pospete cimetom i vanilin-šećerom. Na kraju pomešajte puter, šećer, brašno i musli i od toga napravite mrvice te ih pospite po vrhu. Pecite 30 minuta na 200 stepeni. Pečeni tart pospite šećerom u prahu i služite uz sladoled od vanile.
Izvor: Lisa lepa & srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.