Svakoga koga zanima kuhinja i spreman je da zakorači izvan svog dvorišta, Nenad Gladić, voditelj emisije GastroNomad na RTS-u, povešće u avanture sa svih meridijana i otkriti mu tajne najegzotičnijih kuhinja na svetu. Obišao je Severnu i Južnu Ameriku, najveći deo Evrope, Mediteran, Australiju i mnoga pacifička ostrva, a Japan je prvi na listi destinacija koje želi da poseti. Kako kaže u razgovoru za Lisu, putovati se može i pomoću ukusa, mirisa i boja u tanjiru.

Poznat i kao Lepi Brka, naš sagovornik domaćice nikada ne ostavlja bez ideje za dobar ručak i otkriva da je ljubav prema kuhinji došla sama po sebi jer potiče iz ugostiteljske porodice.

"Sve se nekako vrtelo oko hrane. Nekome ko je završio ugostiteljsku školu i ponosni je vlasnik diplome kuvara, profesionalni izazov nikada nije bio da postane čuveni šef kuninje nekog restorana ili hotela. Da sam ostao u kuhinji, plašim se da u kuvanju ne bih uživao kao što to danas radim", kaže Lepi Brka.

Omiljena mu je mamina kuhinja, pa onda ženina, I obe su neprikosnovene i kategorija za sebe, a zatim slede kineska i mediteranska. Mada su mu obe drage, kunesku, koja je osnov za kuhinje skoro cele Azije, voli zbog toga što se jela pripremaju lako i brzo, a svaki obrok sadrži sve što vam treba - malo mesa, povrće, pirinač… Kao što ni svaki obućar nikada ne može da  izdvoji omiljeni par cipela, tako ni Lepi Brka nema precizan odgovor na pitanje koje jelo najviše voli.

"Omiljena namirnica mi je sir, u svim oblicima i agregatnim stanjima. Volim i testo, ali ga se klonim koliko god mogu. A kolače? I njih volim i sve više uživam da ih spremam. Retki su oni koji ih ne vole, pa u to ime čitateljkama Lise dajem recept za jednu brzu i ekonomičnu poslasticu."

Banana hleb (za 8 osoba)

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 500 g banana
  • 100 g mlečnog margarina
  • 100 g žutog šećera
  • 2 jajeta
  • kesica praška za pecivo
  • kašičica soli
  • štapić vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U jednoj posudi umešajte brašno, so i prašak za pecivo, a u drugoj mutite šećer i margarin dok se ne sjedine i pretvore u krem. Od banana napravite pire, dodajte jaja, pa pomešajte s brašnom i margarinom. Sipajte masu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20-30 minuta (dok kolač ne dobije zlatnožutu boju). Ostavite ga u plehu da se hladi oko 10 minuta, a zatim ga izvadite da se sasvim ohladi. 

Tekst: Ivana Vušković