U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša - lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Sremuš je u narodu poznat i kao divlji beli luk. Smatra se odličnim prirodnim lekom za jačanje srca, umirenje stomaka, podizanje imuniteta ali i kao pomoć u pronalaženju duhovnog mira.
Priprema ove salate je vrlo jednostavna, a evo šta vam je potrebno od sastojaka:
- 1 veza sremuša
- 2 veze mladog crnog luka
- 250 g milerama
- 150 g majoneza
- limunov sok
- 5 kuvanih jaja
- so, biber
Priprema: Kuvana jaja iseći na kockice ili krupno izrendajte. Pomešajte mileram i majonez u drugu činiju, pa kada se sjedini dodajte kuvana jaja, iseckani sremuš i mladi crni luk. Začinite po ukusu i sve sjedinite.
Ova salata krije mnogo hranljivih sastojaka. Spoj mlečnih proizvoda, jaja i sremuša čini je bogatom proteinima, vitaminima i prirodnim lekovitim svojstvima.
Tekst: Religija/Lepa&Srećna/Radmila Ilić
BONUS VIDEO: