U vreme posta najukusniji obrok je pasulj prebranac. Iskusne domaćice nemaju dilemu kako se priprema ovaj slasni specijalitet, ali one koje baš nisu vične u kuhinji strahuju da li će jelo biti dovoljno ukusno. Mi vam donosimo recept, korak po korak, i otkrivamo da je tajna u začinima, ali i u malim trikovima.
Priprema:
- Pasulj koji ste prethodno dobro oprali preliti vodom da ogrezne i kuvati najviše 4 minute. Prospite vodu i nalite novu.
- Posolite.
- Staviti 2 kašike ulja, nekoliko zrna bibera i lovorov list.
- Kuvati ga sat i po vremena, ali bez mešanja. To je važno kako bi zrna pasulja ostala cela.
- Sitno naseckati crni luk i prziti ga na dosta ulja, kad postane staklast skloniti ga sa vatre i dodati alevu papriku i promesati.
- Pasulj koji je skuvan procediti, dodati mu zapršku, pobiberiti i dobro promešati.
- U vatrostalnu ili keramičku posudu predhodno podmazanu uljem staviti pasulj, i peći u rerni oko pola sata na 200 stepeni.
Izvor: Lepa&Srećna