Željko Šašić (44) najviše voli kuvana jela, a kada mu dosade, mada se to retko dešava, pojede suši. Najviše voli da kuva svojim prijateljima i kumovima jer se tada svi odlično zabave, svako uradi ponešto, ali je važno da Željko ima ulogu glavnog kuvara. Najvažniji obrok mu je između 17 i 18 časova, i upravo je to vreme kada mu organizam šalje najjače signale gladi. Ne voli slana jela, a jedina stvar bez koje ne bi mogao da opstane je voda.

Kaže da je važno da porodica ima makar jedan zajednički obrok jer je to prilika da se podele sve one svakodnevne stvari za koje obično nemamo dovoljno vremena. Najukusnija jela za njega pripremaju dobri kuvari u njegovim omiljenim restoranima.

Željko trenutno putuje, radi na novim pesmama za album koji već neko vreme priprema i kaže da je vrlo zadovoljan. Na naše pitanje da li misli da jedemo da bismo živeli ili živimo da bismo jeli, Željko je odgovorio:

- Naravno da je pitanje ishrane egzistencijalno, i to je moja prva misao. Ali takođe možemo malo i da se potrudimo pa da to što već moramo, nekako popravimo i učinimo ukusnijim, pa onda i prijatnijim za sebe. U tom kontekstu možemo onda o hrani govoriti i kao o zadovoljstvu.

Teletina sa šampinjonima

Potrebno je za 4 osobe:

  • 6 telećih šnicli
  • 2 do 3 jaja
  • prezle
  • 400 g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • 1 slatka pavlaka
  • 1 kisela pavlaka
  • čubar
  • kumin (mleveni)
  • vegeta
  • biber
  • 200 g kačkavalja
  • maslinovo ulje


Priprema:

Šnicle malo izlupati, namazati maslinovim uljem, utrljati vegetu, čubar i kumin, i ostaviti u frižideru da odstoje pola sata. Šnicle uvaljati u prezle pa u jaja i pohovati, ali ne do kraja.

U drugoj posudi na laganoj vatri propržiti sitno seckani crni luk, dok ne postane staklast. Zatim dodati seckane šampinjone, vegetu i biber, i sve dinstati dok voda sasvim ne ispari.

U dublju posudu ređati red šnicli, zatim šampinjone, pa ponovo šnicle. Sve to zaliti mešavinom slatke i kisele pavlake. Preko narendati kačkavalj i peći u rerni na 185 stepeni oko 30 minuta. Kačkavalj treba da bude zlatne boje, lepo zapečen. Pri posluživanju naseckati sveži peršun. Uz ovo jelo najbolje je poslužiti svežu sezonsku salatu. Prijatno!

Tekst: Vesna Stanimirović