Restoran Sojenica u Sremskoj Mitrovici nalazi se na samoj obali Save. U gradu i okolini poznat je po ribljim specijalitetima ali i jelima od mesa koja se pripremaju na starinski način: na ćumuru, ispod sača, u zemljanim posudama, u kazanu i na ražnju.
Veći delovi restorana sačinjeni su od 300 godina stare hrastovine koja je izvađena sa dna Save i konzervirana pre obrade. Zato rustični izgled stolova, klupa i stubova čini ovo mesto romantičnim i veoma prijatnim za posetioce.
U zimskim mesecima u kaminu pucketa vatrica, a leti gosti na prostranoj terasi mogu da uživaju u pogledu na Savu i njeno priobalje.
Na predlog ljubaznog osoblja i kuvarice Branke Belomarković, probali smo ribu po „najobičnijem“ receptu - šarana na ćumuru.
Sastojci:
- dva fileta šarana
- balzamiko sirće
- peršun
- bareni krompir
- blitva
- limun
- začini
Priprema:
Ovo je lagani letnji obrok za koji bi svako rekao da se „samo baci na roštilj“, ali i on ima svoju „caku“.
Ako želite da fileti budu ispečeni kako treba, evo saveta: riba mora biti sveža (ne odmrznuta), a temperatura baš takva da fileti ne izgore ali da budu dobro pečeni.
Prethodno uljem namazanu parčad okrenite samo jedanput, hvataljkom, ne viljuškom, i to veoma pažljivo da se ne bi raspala.
Uz ribu poslužite marinadu od belog luka, peršuna i balzamiko sirćeta, bareni krompir s blitvom, limun i domaću lepinju. Ako uz sve ovo dodate i domaće, u ovom slučaju sremsko vino, sve postaje potpuni ugođaj za gurmane.
Tekst: Milijana Barjaktarević
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka