Restoran Sojenica u Sremskoj Mitrovici nalazi se na samoj obali Save. U gradu i okolini poznat je po ribljim specijalitetima ali i jelima od mesa koja se pripremaju na starinski način: na ćumuru, ispod sača, u zemljanim posudama, u kazanu i na ražnju.

Veći delovi restorana sačinjeni su od 300 godina stare hrastovine koja je izvađena sa dna Save i konzervirana pre obrade. Zato rustični izgled stolova, klupa i stubova čini ovo mesto romantičnim i veoma prijatnim za posetioce.

U zimskim mesecima u kaminu pucketa vatrica, a leti gosti na prostranoj terasi mogu da uživaju u pogledu na Savu i njeno priobalje.

Na predlog ljubaznog osoblja i kuvarice Branke Belomarković, probali smo ribu po „najobičnijem“ receptu - šarana na ćumuru.

Sastojci: 

  • dva fileta šarana
  • balzamiko sirće
  • peršun
  • bareni krompir
  • blitva
  • limun
  • začini

Priprema:

Ovo je lagani letnji obrok za koji bi svako rekao da se „samo baci na roštilj“, ali i on ima svoju „caku“. 

Ako želite da fileti budu ispečeni kako treba, evo saveta: riba mora biti sveža (ne odmrznuta), a temperatura baš takva da fileti ne izgore ali da budu dobro pečeni. 

Prethodno uljem namazanu parčad okrenite samo jedanput, hvataljkom, ne viljuškom, i to veoma pažljivo da se ne bi raspala. 

Uz ribu poslužite marinadu od belog luka, peršuna i balzamiko sirćeta, bareni krompir s blitvom, limun i domaću lepinju. Ako uz sve ovo dodate i domaće, u ovom slučaju sremsko vino, sve postaje potpuni ugođaj za gurmane.

Tekst: Milijana Barjaktarević