Sastojci za 4 osobe:

  • 250 ml mleka
  • 5 jaja
  • muskatni oraščić
  • 500 g brašna
  • srednje velika glavica luka
  • 250 g dimljene slanine
  • 30 g maslaca
  • 500 g dinstanog kiselog kupusa
  • pola vezice vlašca
  • so, biber

Kalorije: 640
Vreme pripreme: 30 minuta

Priprema:
Umutite glatko testo za špecle/dronjke od mleka, jaja, pola kašičice soli, muskatnog oraščića i brašna, ostavite da odstoji 30 minuta. Luk isecite na kockice, slaninu na manje komade. Luk i slaninu zatim na brzinu propržite na maslacu, dodajte kupus i dinstajajte nekoliko minuta. Na kraju jače posolite i pobiberite.
Zakuvajte dosta slane vode.

Pomoću rendeta i dugog noža narendajte špecle/dronjke u kipuću vodu, kuvajte dok ne isplivaju na površinu pa ih vadite šupljikavom kašikom i isperite hladnom vodom.Dobro ih ocedite, izmešajte sa kupusom i slaninom pa sve zajedno pržite još nekoliko minuta. Po potrebi posolite i pobiberite, pospite seckanim vlašcem i tako poslužite.

Marija Jakob