Istoričari hrane tvrde da savremeni recepti za sladoled vuku poreklo još od uputstva za pripremu šerbeta koji je Marko Polo doneo u Italiju sa Bliskog istoka.

Neodoljivi doživljaj zamrznutog slatkiša opčinio je Amerikance toliko da je mesec jul proglašen za Nacionalni mesec sladoleda, a ovom poslasticom, koja se pravi već nekoliko vekova, ova zemlja je proslavila i pobedu u Drugom svetskom ratu.

Danas se ledene poslastice pripremaju u bezbroj varijacija, ali među najpoznatijima su sladoled, đelato, sorbe i granita. Naučite po čemu se razlikuju... 

POGLEDAJTE SLIKE U GALERIJI!

Pripremila: Tamara Sorak

LepaiSrecna Rimljani se hvale kako su baš njihovi drevni preci otkrili čudesnu kombinaciju snega i slasnog voćnog soka, tako da nije ni čudo što je đelato jedna od najpoznatijih vrsta ledenih poslastica... A šta su, tačno, sorbe i granita, otkrijte u našem malom rečniku...