Šta se dobije kada se spoje francuski kroasan i američka krofna? Već mesec dana stanovnici Njujorka to veoma dobro znaju. Novo pecivo izum je francuskog pekara Dominika Ansela, a nazvano je "kronat" i komad košta 5 dolara.

Novo pecivo je izgleda toliko dobrog ukusa da onima koji žele da im prvi zalogaj ujutru bude baš zalogaj ovog neobičnog slatkiša, nije teško da od 6 sati ujutru čekaju u dugom redu ispred pekare. I moraju da čekaju u redu, jer je pomama za ovim pecivom tolika, da se ono veoma brzo rasproda, a pravi se samo 200 "kronata" dnevno, objavio je Njusvik 12. juna 2013. godine.

Ovo pecivo je napravljeno od testa od kojeg se prave francuski kroasani, a oblika je američke krofne - okruglo sa rupom u sredini. Dominik Ansel radio je 2 meseca na 10 različitih uzoraka ne bi li dobio savršenu konzistentost testa. On je umesio testo, razvio ga pustio da se odmori i onda ga premazivao masnoćom i ponovo presavijao i ostavljao da se "odmori" i na taj način dobio je nekoliko slojeva. On je svoje pecivo pržio u ulju, a zatim i filovao. Tri dana je trajao taj proces, a onda su "kronati" pojedeni za samo nekoliko minuta!

Ansel je postao svestan da je napravio dobro pecivo onog trenutka kada je već drugog dana 30 ljudi došlo u pekaru da proba njegov neobični proizvod. Svakog dana red je postajao sve duži i duži. Inače, pre nego što je otvorio svoju pekaru, Ansel je učio zanat u francuskoj kompaniji gurmanskih proizvoda "Fošon", a potom je bio zadužen za peciva u njujorškom restoranu "Daniel".

M. S.