Životna deviza Danijele Pantić, novinara i komunikologa, glasi: slušaj svoj organizam, prati njegove potrebe i ne idi protiv prirode. To je garancija za dobro zdravlje i dug život. 

- Od kada sam iz menija izbacila meso, imam više energije, lakše se budim i ustajem ujutru, ne sanjam ružne snove, smirenija sam i nemam problema sa krvnim pritiskom. Pre nego što sam počela da se hranim prema Genadiju Petroviču Malahovu, kilogrami su mi često varirali, gojila sam se, a potom sam morala na dijete. Mislim da se čovek mnogo udaljio od hrane koja mu je prirodno data i da je sam sebi natovario „bolest na vrat”. Otkako sam promenila način ishrane, ne pamtim da sam bila prehlađena - kaže Danijela.

Njena ishrana bazirana je na voću, povrću i žitaricama. 

- Omiljena užina, a često i doručak, mi je „slatki miks”, koji čine: brusnica, suvo grožđe, sirovi badem, lešnik i orasi. Za ručak uvek jedem neku svežu salatu, od različitih vrsta povrća, semenki i začina.Među omiljenim namirnicama su mi i bundeva i proso, od kojih se mogu spremati slatka i slana jela. Od bundeve pravim i slane čorbe i slatke pite, a od prosa rižoto i puding. 

Slani rižoto

Sastojci:

  • 100 g prosa
  • 3 dl vode
  • 50 g praziluka
  • 50 g šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • kurkuma, biber, peršun, so, maslinovo ulje

Priprema: Skuvajte proso sa 3 dl vode (10-15 minuta), dodajte iseckani praziluk, sitno iseckanu šargarepu, sitno iseckani beli luk, malo kurkume i bibera, peršun, so i maslinovo ulje po ukusu. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da nabubri još pet minuta. Ovaj rižoto možete jesti umesto hleba ili kao obrok.

Puding od prosa 

Sastojci:

  • proso
  • voda ili pirinčano mleko
  • 5 urmi
  • miks smrzutnog voća ili sveža banana, rogač, suvo voće, orasi, bademi
  • štapić vanile
  • 2 kašike sojinog maslaca ili kokosovog ulja

Priprema: Skuvajte proso u odnosu jedan prema tri (proso-voda, ili proso - pirinčano mleko). Pred kraj dodajte urme, proceđeno smrznuto voće, štapić vanile i sojin maslac ili kokosovo ulje. Sve stavite u blender (ispasirajte) i izlijte u staklene posude, pa ostavite u frižideru da se stegne. Umesto smrznutog voća možete dodati svežu bananu i rogač u prahu, ili suvo voće i samlevene orahe ili bademe. Sva ova jela spremaju se za petnaestak minuta.

Marija Jakob