Životna deviza Danijele Pantić, novinara i komunikologa, glasi: slušaj svoj organizam, prati njegove potrebe i ne idi protiv prirode. To je garancija za dobro zdravlje i dug život.
- Od kada sam iz menija izbacila meso, imam više energije, lakše se budim i ustajem ujutru, ne sanjam ružne snove, smirenija sam i nemam problema sa krvnim pritiskom. Pre nego što sam počela da se hranim prema Genadiju Petroviču Malahovu, kilogrami su mi često varirali, gojila sam se, a potom sam morala na dijete. Mislim da se čovek mnogo udaljio od hrane koja mu je prirodno data i da je sam sebi natovario „bolest na vrat”. Otkako sam promenila način ishrane, ne pamtim da sam bila prehlađena - kaže Danijela.
Njena ishrana bazirana je na voću, povrću i žitaricama.
- Omiljena užina, a često i doručak, mi je „slatki miks”, koji čine: brusnica, suvo grožđe, sirovi badem, lešnik i orasi. Za ručak uvek jedem neku svežu salatu, od različitih vrsta povrća, semenki i začina.Među omiljenim namirnicama su mi i bundeva i proso, od kojih se mogu spremati slatka i slana jela. Od bundeve pravim i slane čorbe i slatke pite, a od prosa rižoto i puding.
Slani rižoto
Sastojci:
- 100 g prosa
- 3 dl vode
- 50 g praziluka
- 50 g šargarepe
- 2 čena belog luka
- kurkuma, biber, peršun, so, maslinovo ulje
Priprema: Skuvajte proso sa 3 dl vode (10-15 minuta), dodajte iseckani praziluk, sitno iseckanu šargarepu, sitno iseckani beli luk, malo kurkume i bibera, peršun, so i maslinovo ulje po ukusu. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da nabubri još pet minuta. Ovaj rižoto možete jesti umesto hleba ili kao obrok.
Puding od prosa
Sastojci:
- proso
- voda ili pirinčano mleko
- 5 urmi
- miks smrzutnog voća ili sveža banana, rogač, suvo voće, orasi, bademi
- štapić vanile
- 2 kašike sojinog maslaca ili kokosovog ulja
Priprema: Skuvajte proso u odnosu jedan prema tri (proso-voda, ili proso - pirinčano mleko). Pred kraj dodajte urme, proceđeno smrznuto voće, štapić vanile i sojin maslac ili kokosovo ulje. Sve stavite u blender (ispasirajte) i izlijte u staklene posude, pa ostavite u frižideru da se stegne. Umesto smrznutog voća možete dodati svežu bananu i rogač u prahu, ili suvo voće i samlevene orahe ili bademe. Sva ova jela spremaju se za petnaestak minuta.
Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.