U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.

Put nas vodi u Rašku oblast…

Orašnjača

 • Sastojci:
 • 400 g oraha
 • 2 glavice crnog luka
 • 2 ljute papričice
 • 3 čena belog luka
 • so

Priprema:

Orahe istucajte tučkom, dodajte sitno seckane papričice i crni luk, posolite i izmešajte.

Na kraju ubacite sitno seckan beli luk, dobro izmešajte i sipajte u drvenu posudu (zastrug).

Orašnjaču možete držati i u staklenoj ili keramičkoj posudi, bitno je da nije od metala.

Odlično ide uz pečenu pogaču i živinsko meso.

Punjene dunje

 • Sastojci:
 • 8 dunja
 • 100 g drobljenih oraha
 • 100 g suvog grožđa
 • 8 kašika brašna
 • mleveni karanfilić

Priprema:


Dunje operite i osušite, odsecite im vrh, pa ih izdubite.

Pomešajte orahe, brašno i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u vodu, a zatim ocedili.

Dodajte karanfilić i napunite dunje.

Poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180-200 stepeni.

Pečene dunje po želji možete preliti karamelom ili šlagom.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG O PRIPREMI OVOG SLATKOG SPECIJALITETA!

Evo šta nikako ne bi trebalo da propustite prilikom posete Raškoj oblasti!PageBreak

Jošanička banja

Na obroncima Kopaonika, udaljena oko 24 km, ušuškala se banja koju smatraju planinskim lečilištem, zahvaljujući povoljnoj klimi i nadmorskoj visini od 550 m.

Njenu lekovitu vodu koristili su još Rimljani, a potom i Turci čije kupatilo i dan-danas postoji.

Otkriveno je pet izvora tople vode temperature od 36 do 78 °C, bogate natrijumom, kalcijumom i fluorom, kao i sulfatima i hidrokarbonatima, koja leči reumatske i ginekološke bolesti, gastritis i neuralgiju.

U okolini Jošaničke banje, u selu Koprivnica, rođena je Milunka Savić, heroj Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik srpske vojske i najodlikovanija žena u istoriji ratovanja. Velikoj Milunki u čast podignut je spomenik u centru banje.

Vodopad Jelovarnik

Drugi vodopad po visini u Srbiji (71 m) čine tri kaskade koje se spuštaju niz stene okružene gustom šumom. Nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik, u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime. Od Pančićevog vrha udaljen je oko 2,5 km. Pre nego što je zvanično otkriven 1998. godine, za njegovu neverovatnu lepotu znali su samo meštani.

Manastir Gradac

Poseta raškom kraju nije potpuna bez obilaska bar jednog manastira. Gradac je zadužbina kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Stefana Uroša I, majke potonjih kraljeva Milutina i Dragutina, koja je po svemu bila žena ispred svog vremena. Za dobrodošlicu budućoj kraljici posađeni su jorgovani duž cele doline Ibra, poznate kao Dolina jorgovana.

Ne zna se kada je gradnja započela, ali se veruje da je manastir završen do 1276. godine. Sagrađeni su velika Bogorodičina crkva, bogato ukrašena, i manji hram Sv. Nikole Čudotvorca Mirlikijskog, a ceo kompleks je opasan zidom. Nažalost, manastir je dosta stradao za vreme turske vladavine.

Da bi sačuvali mošti ktitorke, monasi su ih krišom sahranili na nepoznatom mestu, tako da je njen sarkofag prazan, kao i onaj namenjen kralju, koji je sahranjen u manastiru Sopoćani.

Izvor: Lepa & Srećna