Potrebno je: (za 12 parčića)

  • 25 g mlevenih badema
  • narendana kora i sok limuna
  • kesica praška za puding od karamele
  • 2 prosejane kašičice praška za pecivo
  • 125 g šećera
  • 150 g omekšalog putera
  • prstohvat soli
  • 175 g brašna
  • kesica burbon vanilin-šećera
  • 3 jaja
  • 4-5 kašika karamelpreliva
  • 50 g listića badema
  • 100 g marmelade od kajsija

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jabuke oljuštite, presecite na četiri dela, uklonite im semenke, a zaobljene strane više puta zasecite. Nakapajte  limunovim sokom. Okrugli kalup (precnika 26 cm) obložite papirom za pečenje.

2. Pomešajte brašno, bademe, puding i prašak za pecivo. Žicom kremasto izmešajte puter, šećer, so, limunovu koricu i vanilin-šećer. Umešajte jedno po jedno jaje, pa naizmenično dodajte mešavinu brašna i sirup.

3. Testo stavite u kalup, poravnajte ga, pa po njemu rasporedite jabuke (zaobljenim delom prema gore), lagano ih utisnite u testo, pa pecite oko 45 minuta. Nakon 35 minuta dodajte listiće badema. Marmeladu zagrejte. Kolač izvadite, premažite marmeladom, ostavite da se prosuši i ohladi.

Vreme pripreme: 75 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob