Rolovane teleće grudi

Sastojci:

  • 2,5 kg telećih grudi bez kostiju  
  • so, biber  ulje (koliko je potrebno da prekrije meso)
  • 4 pune kašike senfa
  • 4 pune kašike balzamika  

Punjenje (1. deo):  

  • 500 g starog hleba  
  • 3-4 dl vrućeg mleka
  • mala glavica crvenog luka
  • 50 g pancete  
  • jaje  
  • so, biber  kašičica suvog peršuna  
  • kašika ulja  

Punjenje (2. deo):  

  • 150 g suvog vrata ili svinjskog karea  
  • 150 g sira u listićima
  • 8 srednjih kiselih krastavaca

Priprema:

Meso isecite kao veliku šniclu, skinite žilice i višak masnoće, izlupajte, začinite po ukusu, namažite senfom, prelijte uljem i balzamikom. Najbolje je da se meso marinira 24 sata, ali, ako nemate vremena, onda najkraće 12 sati. Luk i pancetu sitno naseckajte, stavite na kašiku ulja tek da zažuti. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Preko hleba prelijte vruće mleko, dodajte luk i pancetu, promešajte, dodajte jaje i začinite, i na kraju stavite peršun. Sve lepo sjedinite i premažite preko mesa izvađenog iz marinade i oceđenog, pazeci da vam ivice budu nekoliko centimetara prazne, kako punjenje ne bi curilo tokom pečenja.

Na smesu poređajte listiće sira, preko sira šnite suvog vrata i krastavce iseckane na listiće (po dužini). Urolajte, obmotajte koncem ili stavite u mrežicu, i pecite dva sata pokriveno na 200-220 stepeni u plehu u koji ste stavili nekoliko kašika marinade i 2 dl vode ili bujona kako se meso tokom pečenja ne bi osušilo. Potom skinite poklopac pekača ili foliju i pecite otvoreno još oko pola sata kako bi se meso zapeklo.  

Vreme pripreme: 3 sata.

Aromatična  teleća plećka

Sastojci:

  • 2 kg teleće plećke bez kosti 
  • 0,5-1 dl limunovog soka
  • 2 kašičice rendane kore limuna  
  • so, sveže mleveni biber 
  • 300 g sitnijih glavica luka  (što sitnije, to bolje) 
  • 1 dl ulja 

Priprema:

Meso operite, prosušite i obradite tako da  dobijete veliku šniclu.  So, rendanu koru  limuna i limunov sok pomešajte, i time  premažite meso. Pobiberite ga, urolajte, spolja posolite i povežite kuhinjskim koncem. Očišćene cele glavice luka  nabodite na drvene štapice i malo  ispržite na ulju. Izvadite ih i na istom ulju  propržite meso.

U sredinu tepsije stavite  pržene glavice luka, pa na njih stavite  meso. Podlijte s 1 dl vode i pecite na 180  stepeni oko sat vremena.  Tokom pečenja povremeno podlivajte vodom  i saftom u kome se  meso peče. Služite s lukom na štapicima. Procedite saft od pečenja, prokuvajte i služite uz  meso kao sos.

Vreme pripreme: 120 minuta.

Punjene teleće grudi

Sastojci:

  • 1,5-2 kg telećih grudi  
  • ulje  

Punjenje:

  • 1/2 kg belog hleba
  • 100 g pancete  
  • 2 šake seckanog peršuna
  • 4-6 kašika mleka
  • 4-6 jaja
  • so, biber

Priprema:

Hleb isecite na kockice i prosušite. Na malo masnoće propržite sitno seckanu pancetu i  ostavite da se ohladi. Hleb pomešajte s  proprženom pancetom i peršunom, i prelijte razmućenim jajima uz malo mleka. Posolite i pobiberite, sve dobro izmešajte tako da se hleb natopi. Nožem napravite džep u teletini iznad kostiju i napunite ga nadevom. Punjene teleće grudi stavite u podmazan pleh i pecite pola sata na 150 stepeni. Onda pojačajte na 180 stepeni i pecite još oko dva sata uz povremen zalivanje i jedno okretanje mesa. 

Vreme pripreme: 2 sata

Recepte piše: Milja Lukić