Rolovane teleće grudi
Sastojci:
- 2,5 kg telećih grudi bez kostiju
- so, biber ulje (koliko je potrebno da prekrije meso)
- 4 pune kašike senfa
- 4 pune kašike balzamika
Punjenje (1. deo):
- 500 g starog hleba
- 3-4 dl vrućeg mleka
- mala glavica crvenog luka
- 50 g pancete
- jaje
- so, biber kašičica suvog peršuna
- kašika ulja
Punjenje (2. deo):
- 150 g suvog vrata ili svinjskog karea
- 150 g sira u listićima
- 8 srednjih kiselih krastavaca
Priprema:
Meso isecite kao veliku šniclu, skinite žilice i višak masnoće, izlupajte, začinite po ukusu, namažite senfom, prelijte uljem i balzamikom. Najbolje je da se meso marinira 24 sata, ali, ako nemate vremena, onda najkraće 12 sati. Luk i pancetu sitno naseckajte, stavite na kašiku ulja tek da zažuti. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Preko hleba prelijte vruće mleko, dodajte luk i pancetu, promešajte, dodajte jaje i začinite, i na kraju stavite peršun. Sve lepo sjedinite i premažite preko mesa izvađenog iz marinade i oceđenog, pazeci da vam ivice budu nekoliko centimetara prazne, kako punjenje ne bi curilo tokom pečenja.
Na smesu poređajte listiće sira, preko sira šnite suvog vrata i krastavce iseckane na listiće (po dužini). Urolajte, obmotajte koncem ili stavite u mrežicu, i pecite dva sata pokriveno na 200-220 stepeni u plehu u koji ste stavili nekoliko kašika marinade i 2 dl vode ili bujona kako se meso tokom pečenja ne bi osušilo. Potom skinite poklopac pekača ili foliju i pecite otvoreno još oko pola sata kako bi se meso zapeklo.
Vreme pripreme: 3 sata.
Aromatična teleća plećka
Sastojci:
- 2 kg teleće plećke bez kosti
- 0,5-1 dl limunovog soka
- 2 kašičice rendane kore limuna
- so, sveže mleveni biber
- 300 g sitnijih glavica luka (što sitnije, to bolje)
- 1 dl ulja
Priprema:
Meso operite, prosušite i obradite tako da dobijete veliku šniclu. So, rendanu koru limuna i limunov sok pomešajte, i time premažite meso. Pobiberite ga, urolajte, spolja posolite i povežite kuhinjskim koncem. Očišćene cele glavice luka nabodite na drvene štapice i malo ispržite na ulju. Izvadite ih i na istom ulju propržite meso.
U sredinu tepsije stavite pržene glavice luka, pa na njih stavite meso. Podlijte s 1 dl vode i pecite na 180 stepeni oko sat vremena. Tokom pečenja povremeno podlivajte vodom i saftom u kome se meso peče. Služite s lukom na štapicima. Procedite saft od pečenja, prokuvajte i služite uz meso kao sos.
Vreme pripreme: 120 minuta.
Punjene teleće grudi
Sastojci:
- 1,5-2 kg telećih grudi
- ulje
Punjenje:
- 1/2 kg belog hleba
- 100 g pancete
- 2 šake seckanog peršuna
- 4-6 kašika mleka
- 4-6 jaja
- so, biber
Priprema:
Hleb isecite na kockice i prosušite. Na malo masnoće propržite sitno seckanu pancetu i ostavite da se ohladi. Hleb pomešajte s proprženom pancetom i peršunom, i prelijte razmućenim jajima uz malo mleka. Posolite i pobiberite, sve dobro izmešajte tako da se hleb natopi. Nožem napravite džep u teletini iznad kostiju i napunite ga nadevom. Punjene teleće grudi stavite u podmazan pleh i pecite pola sata na 150 stepeni. Onda pojačajte na 180 stepeni i pecite još oko dva sata uz povremen zalivanje i jedno okretanje mesa.
Vreme pripreme: 2 sata
Recepte piše: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka