Sastojci za 8 komada:

  • 300 g zamrznutog lisnatog testa
  • 120 g šećera u prahu
  • 300 g višanja iz kompota
  • 100 ml soka od višanja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice skroba (gustina)
  • 4 listića želatina
  • 1/2 kašičice srži iz šipke vanile
  • 350 ml slatke pavlake
  • kašika pudinga od vanile iz kesice
  • 1-2 kašike soka od limuna
  • kašika soka od višanja za bojenje glazure

Kalorije: 410
Vreme pripreme: 115 minuta

Priprema:
Lisnato testo izvadite na sobnu temperaturu da se odmrzne, na pobrašnjenoj površini razvaljajte ga na dimenzije pleha za pečenje, prenesite ga na pleh obložen masnim papirom. Premažite testo sa 3 kašike vode, pospite sa 1-2 kašike šećera u prahu i ostavite da odstoji 30 minuta. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Zakuvajte višnje sa kašikom šećera u soku i zgusnite gustinom razmućenim u malo hladne vode. Testo pokrijte masnim papirom i pecite oko 25 minuta. Deset minuta pre kraja sklonite papir.Natopite želatin da omekša. Zakuvajte 180 ml pavlake sa vanilin šećerom i ostatkom kristal šećera.

Puding iz kesice razmutite u 20 ml hladne pavlake, umešajte u kipuću pavlaku pa pustite da provri. Želatin iscedite i rastopite u vrućoj pavlaci. Umutite potom 150 ml slatke pavlake, pa i taj šlag varjačom ili lopaticom umešajte u šlag. Pečeno lisnato testo izrežite po dužini na tri trake. Na dve trake razmažite po sloj višanja i sloj krema, pokrijte trećom trakom i ostavite u frižideru jedan sat.Umutite glazuru od preostalog šećera u prahu i soka od limuna, razmažite po kolaču (ostavite na stranu dve kašike). U te dve kašike glazure umešajte malo soka od višanja i ukrasite belu glazuru crvenim šarama. Električnim nožem kolač isecite na 8 komada.

Marija Jakob