Sastojci za 16 kriški:

  • 300 g brašna
  • 325 g šećera
  • žumance
  • 35 g kakaa u prahu
  • 175 g maslaca
  • 4 jajeta
  • 750 g posnog sira
  • 250 g kisele pavlake
  • puding od vanile
  • 250 g borovnica

Kalorije: 360
Vreme pripreme:155 minuta

Priprema:
Za testo stavite u posudu za mućenje 150 g brašna, prstohvat soli, 75 g šećera, žumance, 15 g kakaa i 75 g maslaca iz frižidera. Prvo izmešajte sastojke mikserom sa spiralnim nastavcima, a potom na brzinu umesite testo rukama koje ste prethodno ohladili hladnom vodom. Testo okruglo (ø 35 cm) razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite u namašćeni kalup za torte (ø 26 cm), okolo zadignite ivice, testo izbockajte viljuškom i 40 minuta ga ostavite u frižideru.
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Ostatak brašna umesite u testo koje se mrvi sa prstohvati soli, 100 g šećera, ostatkom maslaca i 15 g kakaa.

Za fil penasto umutite jaja sa ostatkom šećera, umešajte sir, kiselu pavlaku i puding u prahu. Naposletku pažljivo umešajte očišćene borovnice. Smesu od sira razmažite po ohlađenom testu, razmrvite po kremu „mrvljeno“ testo, stavite u rernu i pecite 60-70 minuta. Zatim isključite rernu i ostavite da torta unutra odstoji još 10 minuta. Onda je izvadite i ostavite da se ohladi na vazduhu. Kad sklonite obruč kalupa, bokove torte pospite ostatkom kakaa.

Marija Jakob