Sastojci za 16 kriški:
- 300 g brašna
- 325 g šećera
- žumance
- 35 g kakaa u prahu
- 175 g maslaca
- 4 jajeta
- 750 g posnog sira
- 250 g kisele pavlake
- puding od vanile
- 250 g borovnica
Kalorije: 360
Vreme pripreme:155 minuta
Priprema:
Za testo stavite u posudu za mućenje 150 g brašna, prstohvat soli, 75 g šećera, žumance, 15 g kakaa i 75 g maslaca iz frižidera. Prvo izmešajte sastojke mikserom sa spiralnim nastavcima, a potom na brzinu umesite testo rukama koje ste prethodno ohladili hladnom vodom. Testo okruglo (ø 35 cm) razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite u namašćeni kalup za torte (ø 26 cm), okolo zadignite ivice, testo izbockajte viljuškom i 40 minuta ga ostavite u frižideru.
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Ostatak brašna umesite u testo koje se mrvi sa prstohvati soli, 100 g šećera, ostatkom maslaca i 15 g kakaa.
Za fil penasto umutite jaja sa ostatkom šećera, umešajte sir, kiselu pavlaku i puding u prahu. Naposletku pažljivo umešajte očišćene borovnice. Smesu od sira razmažite po ohlađenom testu, razmrvite po kremu „mrvljeno“ testo, stavite u rernu i pecite 60-70 minuta. Zatim isključite rernu i ostavite da torta unutra odstoji još 10 minuta. Onda je izvadite i ostavite da se ohladi na vazduhu. Kad sklonite obruč kalupa, bokove torte pospite ostatkom kakaa.
Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.