• Sastojci:
  • 650 gr brašna
  • 3 žumanca
  • 3 kašike kiselog vrhnja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike sirćeta
  • 2,5 dcl kisele vode

Premaz:

300 gr masti

300 ga margarina

250 gr brašna

Priprema:

Zamesite prvo testo od svih sastojaka.

Zamotajte ga u providnu foliju pa ga stavite na pola sata u frižider.

Margarin sobne temperature izmešajte sa mašću i brašnom i podelite na dva dela.

Testo iz frižidera izvadite pa podelite na dva dela.

Razvaljajte svaki na oko 2 mm debljine.

Premažite svaki deo mešavinom masti, brašna i margarina.

Preklopite testo na tri dela po širini, pa po visini.

Ponovite s drugim testom.

Opet testa zamotajte u foliju i ostavite na sat vremena u frižider.

Testo razvaljajte i ponovite preklapanje, pa opet stavite na sat vremena u frižider.

Tijesto razvaljajte pa isecite na kvadrate i preklopite.

Pecite na 200 C stepeni bez ventilatora ili na 170 C stepeni sa ventilatorom.

Tri  varijante su moguće za pekmez: pre pečenja, kvadrate napunite sa po pola kašičice pekmeza, preklopite na pola pa pecite. Mnogi ne vole što pekmez tako iscuri kad se salčići otvore dok narastaju pri pečenju.

Druga mogućnost – preklopite kvadrate tako što ćete podići svaki ugao, kao na našoj slici.

Treća mogućnost – preklopite sirove kvadrate od teksta bez pekmeza, tako da ostane mali razmak ivica i pecite tako. Stavite pekmez odozgo, tek na pečene salčiće, on će se lepo uhvatiti za vrelo testo.

Obilno pospite prah šećerom!

Recept: Lynda

Izvor: Coolinarika