Prelepa, kremasta torta panakota, lagana za jelo, a i za pravljenje jer nema u sebi nikakve masnoće poput margarina i sličnih “tešKih” namirnica.

  • Sastojci:
  • 300 gr mlevenog integralnog keksa
  • 100 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
  • 100 ml mleka
  • Beli krem:
  • 300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
  • 200 gr kisele pavlake
  • 100 gr bele čokolade
  • 1 vanilih šećer
  • 1 želatin u granulama (10 gr)
  • Tamni krem:
  • 300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
  • 200 gr kisele pavlake
  • 100 gr crne čokolade
  • 1 vanilih šećer
  • 1 želatin u granulama (10 gr)

Zagrejati mleko i slatku pavlaku do tačke vrenja, voditi računa da ne provri, pa preliti mleveni keks, izgnječiti i utisnuti u kalup prečnika izmedju 20 i 23 cm.

Kalup se može malo namazati uljem da bi se kora lakše odvajala pri sečenju.

Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici.

Na vatru staviti slatku pavlaku, vanilin šećer i izlomljenu belu čokoladu da se otope i skloniti pre nego što provri. Povremeno mešati.

U vruću mešavinu dodati kiselu pavlaku i odmah zatim nabubreo želatin i energično izmešati.

Preliti preko podloge i ostaviti da se prohladi, pa staviti u frižider na sat vremena da se stegne.

Isti postupak je i sa tamnim kremom. Izliti je na ohlađen i stegnut beli krem.

Ukoliko stavite na krem koji se još nije stegao, dobićete efekat mramorne torte.

Dekorisati šlagom, šlag kremom ili voćnim prelivom.

Umesto podloge od ovog keksa mogu se koristiti piškote ili bilo koji suvi keks.

Za kalup 26 cm radite duplu mesu. Služiti hladnu.

Recept piše: Verica Borić

Izvor: Domaći recepti