• Sastojci:
  • 250 g brašna
  • 70 g kakaa
  • 400 g šećera
  • kesica praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 180 ml ulja
  • 240 ml vruće, skuvane i proceđene kafe
  • 240 ml mleka
  • 2 jajeta (krupnija)
  • 1-2 kašičice ekstrakta vanile
  • Fil:
  • 200 g maslaca
  • oko 200 g šećera u prahu
  • 1 dl kisele pavlake
  • 2 kašike krem-sira
  • 100-150 g karamela
  • 3-4 kašičice mlevene espreso kafe
  • 150 g pečenih lešnika

Priprema:

Pomešajte  dobro sve suve sastojke, dodajte vruću kafu, ulje i mleko i mutite dok se ne izjednači. Zatim dodajte jaja i vanilu i mešajte par minuta. Dobićete prilično retku smesu.

Sipajte u kalup za tortu, podmazan i s pek papirom na dnu,  i pecite 30-40 minuta na 175 stepeni.

Proverite čačkalicom da li je pečeno. Kad tortu izbadite iz rerne, pustite je 10 minuta da se odmori pa je izvadite iz kalupa da se ohladi.

Za fil:

Penasto umutite maslac, dodajte šećer. Kada se smesa ujednači, dodajte pavlaku i krem sir. Umešajte karamel i espreso rastvoren u malo vruće vode.

Ohlađenu tortu presecite na pola, filujte i pospite drobljenim lešnicima. Stavite drugu koru pa i nju filujte i pospite.

Napomena: kore možete da pečete iz dva puta, odvojeno, jer su malo osetljivije, mada se lepo seku na pola.

Čak i da vam puknu prilikom sečenja, ne uzbuđujte se - lepo se zalepe jer su sočne.

Preporuka je da ovu tortu ne pečete u kalupu s oprugom (gde se strane skidaju), jer nikad ne dihtuje savršeno a smesa je retka, pa da ne napravite dar-mar u rerni.

Recepte piše: Milja Lukić

Pročitajte i: