Sastojci:

  • 12 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 3 kesice vanilin-šećera

Preliv:

  • sok od višanja
  • 1-2 kesice želatina
  • šećer po ukusu

Prvi fil:

  • 12 žumanaca
  • 5 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 4 kesice vanilin-šećera
  • 100 g čokolade 
  • 100 g mlečne čokolade
  • 400-500 g maslaca

Drugi fil:

  • 10-12 dl zaslađene slatke pavlake

I još:

  • 600 g višanja
  • 1 kg šlag (u prahu)
  • 1 l kisele vode
  • 200 g mleka u prahu
  • 12 kašika šećera u prahu
  • 5 kesica vanilin-šećera
  • malo muskatnog oraščića

Priprema: Napravite tri kore, svaku od po 4 jajeta umućena s 5 kašika šećera i kesicom vanilin-šećera. Nakon toga postepeno dodajte 2 kašike brašna, kašiku kakaa i 5 kašika mlevenih oraha, pa sve lagano promešajte i pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Za prvi fil na pari skuvajte žumanca i jaja umućena sa šećerom, uz neprestano mešanje. Kad se zgusne, skinite s vatre i u vrelu masu dodajte obe čokolade, pa ih rastopite mešanjem. Ohlađenu masu spojte s umućenim maslacem. Za drugi fil umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu po ukusu. Za preliv, sok koji je dobijen od ceđenih višanja podelite i polovinu zasladite po ukusu, dodajte vanilin-šećer i zagrejte, pa spojte s prethodno nabubrelim želatinom. Od ovoga ste dobili preliv za dekoraciju. Preostali sok poslužiće vam za kvašenje kora. Ostalo vam je još jedino da umutite šlag tako što ćete prah za šlag pomešati s mlekom u prahu, šećerom u prahu i vanilin-šećerom, pa sve umutiti s kiselom vodom. Šlag mora da bude čvrst i kasnije se koristi za dekoraciju i premazivanje torte sa strane. Spremili ste sve sastojke, sad filujte tortu na sledeći način: koru poprskajte sokom od višanja i pospite muskatnim oraščićem, premažite prvim filom, odozgo stavite višnje, višnje premažite drugim filom, i ponovite postupak još dva puta. Odozgo stavite mlak preliv od višanja sa želatinom, i šlagom premažite tortu sa strane, a odozgo je dekorišite po želji.

Vreme pripreme: 2 sata

Recepte piše: Milja Lukić