Sastojci (za 12 komada):

Za testo

  • 200 g crne čokolade 
  • 100 g putera 
  • 2 dl mleka 
  • jaje 
  • 1 dl kisele pavlake
  • 50 g šećera 
  • 250 g brans 
  • 2 kašičice gustina 
  • kašika praška za pecivo 
  • 3 kašike kakaoa 
  • malo soli

Za krem

  • šipka vanile
  • 2 dl slatke pavlake 
  • 3 žumanceta 
  • 80 g šećera 
  • 125 g crne čokolade
  • 200 g putera

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rastopite puter i izlomite čokoladu, pa četvrtinu dodajte u puter. Pomešajte mleko, jaje, kiselu pavlaku i šećer. Odvojeno pomešajte brašno, gustin, prašak za pecivo, kakao i so.

2. U brašno umešajte mešavinu od mleka i puter sa čokoladom, pa dodajte ostatak izlomljene čokolade. Dobijeno testo sipajte u papirne korpice za pečenje i pecite oko 25 minuta. Izvadite mafine iz pleha da se ohlade.

3. Rasecite vanilu i prokuvajte je s mlekom. Razmutite žumanca i šećer, umešajte prokuvanu pavlaku i mutite dalje na niskoj temperaturi, ali bez ključanja. Propasirajte krem kroz cediljku i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

4. Isecite čokoladu i rastopite je na pari. Mutite puter oko 10 minuta da bude kremast dodajući pomalo krem, pa onda i rastopljenu čokoladu. Pustite masu da se ohladi.

5. Odsecite kapice mafinima, blago ih izdubite i napunite filom. Po želji, odozgo narendajte belu čokoladu. 

Vreme pripreme: 35 minuta

Recepte piše: Marija Jakob