• Sastojci:
  • 2 šolje pšenice u zrnu
  • 2 šolje spelte u zrnu
  • 1/2 šolje ovsa
  • 1/2 šolje prosa
  • 1/4 šolje sočiva
  • 2 kašike pasulja
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike soli
  • 1 pakovanje svežeg kvasca
  • 2 šolje brašna od spelte
  • 4 šolje tople vode

Priprema:

Operite dobro zrnevlje pa potopite u mlaku vodu i prekrijte krpom ili gazom. Neka stoji 12 sati pa ocedite i nalijte novom vodom.

Neka stoji 24 sata pa sve procedite i sameljite mašinom za mlevenje mesa.

Sipajte u činiju toplu vodu (otprilike, telesne temperature), med, maslinovo ulje i kvasac.

Ostavite da stoji 5 minuta.

Dodajte mešavinu mlevenog zrnevlja (odnosno, sad već klica) u pripremljenu vodu sa kvascem i promešajte, pa posolite i ostavite da stoji desetakminuta.

Sipajte testo u pleh i ostavite na toplom da narasta oko sat vremena.

Pecite na temperaturi od oko 180 C stepeni oko pedeset minuta.

Napomena: speltu možete zameniti običnom pšenicom.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna