- Sastojci:
- 2 šolje pšenice u zrnu
- 2 šolje spelte u zrnu
- 1/2 šolje ovsa
- 1/2 šolje prosa
- 1/4 šolje sočiva
- 2 kašike pasulja
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 2 kašike meda
- 2 kašike soli
- 1 pakovanje svežeg kvasca
- 2 šolje brašna od spelte
- 4 šolje tople vode
Priprema:
Operite dobro zrnevlje pa potopite u mlaku vodu i prekrijte krpom ili gazom. Neka stoji 12 sati pa ocedite i nalijte novom vodom.
Neka stoji 24 sata pa sve procedite i sameljite mašinom za mlevenje mesa.
Sipajte u činiju toplu vodu (otprilike, telesne temperature), med, maslinovo ulje i kvasac.
Ostavite da stoji 5 minuta.
Dodajte mešavinu mlevenog zrnevlja (odnosno, sad već klica) u pripremljenu vodu sa kvascem i promešajte, pa posolite i ostavite da stoji desetakminuta.
Sipajte testo u pleh i ostavite na toplom da narasta oko sat vremena.
Pecite na temperaturi od oko 180 C stepeni oko pedeset minuta.
Napomena: speltu možete zameniti običnom pšenicom.
Recept: Kika K.
Izvor: Lepa & Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka