Sastojci:
- kockica pivskog kvasca (+ malo mleka i po kašika šećera i brašna)
- 1 kg mekog brašna
- 60 g otopljenog maslaca
- 250 g šećera
- 2 kesice vanillin šećera
- 6 žumanaca + žimance za premazivanje
- 1/2 l mleka
- kašika rendane kore pomorandže
- kašika soka od pomorandže
- 2 kašike ruma
- kašika rakije ili votke
- 2 kašike krupnog kristal šećera
Priprema:
U veliku posudu stavite kvasac, toplo mleko, šećer i brašno i ostavite 10-15 minuta. Za to vreme se kvasac digne, pa dodajte brašno, toplo mleko, otopljeni maslac, koru pomorandže i sok, žumanca, rum, rakiju, šećer, vanilin šećer, a dok to sve dodajete, sve vreme mutate mikserom dok ne dobijete fino testo koje će početi polako da se odvaja od posude.
Testo mora da bude meko, nikako tvrdo. Tako pripremljeno testo pokrijte krpom i pustite da se na toplom diže 5 ili više sati (može i preko noći). Potom ga istresite na pobrašnjenu podlogu i podelimo na 3 jednaka dela. Svaki malo premesite i oblikujte kugle. Pokrijte ih krpom pa pustite da se odmaraju još oko 1-2 sata.
Dignute kugle premažite umućenim žumancetom i pospite krupnim šećerom, pa malim nožićem zarežite 3 reza od sredine pogače prema spolja. Stavite kugle da se peku u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 20 minuta.
Napomena: Od tri kugle rukama možete da napravite tri valjka i uvijete testo kao pletenicu, a potom pletenicu savijete u krug.
Recepte piše: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka