Na ulazu u restoran Balkan u centru Bakua dočekao nas je konobar Eljvin Bagirov i na srpskom jeziku poželeo „dobro veče“, a odmah zatim i glavni menadžer Miloje Marković (32) iz Bijelog Polja koji nam je otkrio da na ovom mestu, u srcu azerbejdžanske prestonice, sva jela sprema i kuhinju vodi momak srpskog porekla, Nenad Krsmanović (24) iz Mokre Gore.

Kako našima, među kojima je najviše fudbalera i odbojkašica, tako i domaćima, Azerbejdžancima, momak koji je kulinarsku karijeru započeo u restoranu Emira Kusturice Lotika na Mećavniku priprema brojna jela po receptima iz balkanskih zemalja, od hladnog predjela do sarme i roštilja.

- Veoma poznati kuvar Goran Stepanović ranije je sa porodicom posećivao Mećavnik, video šta znam i pozvao me u Baku - priča nam Nenad koji se navikava na život u gradu na obali Kaspijskog mora. 

Odluku da privremeno napusti zemlju u kojoj je odrastao doneo je preko noći. Jednostavno se spakovao, otputovao na beogradski aerodrom i po sletanju u Baku javio roditeljima da je stigao u ovu daleku zemlju.

Na sledećoj strani, pročitajte kako se Nenad snalazi u inostranstvu, ali i šta je to što mu najviše nedostaje u vezi sa domovinom.
PageBreak

- Mama Ljubinka i tata Milomir šokirali su se kad su čuli gde sam. U početku je bilo malo nesuglasica zbog te moje nagle odluke, ali sada je sve u redu. Svakog dana se čujemo preko skajpa, a u novembru sam prvi put bio kod kuće posle osam meseci koliko sam u Bakuu - priča Nenad i kaže da je pri prvom susretu bilo suza, pogotovo kada je video brata blizanca Predraga.

- I on je u ovom poslu, radio je kao konobar. Bio sam na praksi u motelu "Šarganska osmica", a on radio na Mećavniku, a pošto nismo mogli jedan bez drugog ja sam prešao tamo pa smo zajedno radili šest godina. Sada smo opet razdvojeni, ali to je život - kaže.

- Nijedna druga škola za mene nije postojala osim srednje ugostiteljske u Višegradu koju sam završio - otkriva Nenad koji je zahvaljujući Kusturici imao priliku da se sretne sa poznatim srpskim kuvarima poput Uroša Uroševića, Dejana Stanojevića i Milijana Stojanića. Dok je radio na italijanskim specijalitetima poznatom glumcu Džoniju Depu napravio je na Mećavniku picu kaprićozu, po želji, sa čeri paradajzom.

- Mnogo toga mi se ovde sviđa, ali nedostaju mi prijatelji, srpske kafane, naši ljudi i balkanski mentalitet. Voleo bih da još neko vreme radim, ali ne zauvek. Ipak je Srbija - Srbija - iskren je mladi kuvar.

Tekst: Nenad Blagojević