Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja su najtraženija zanimanja budućnosti

Za sve roditelje je jedno od najvećih pitanja u kom pravcu usmeriti decu kad je reč o profesionalnoj orijentaciji. Nekada nepoznata zanimanja danas su izuzetno tražena, pokazuju rezultati nekoliko zanimljivih studija kod nas i u ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za neke poslove koji su pre pet godina bili apstrakcija i mnogima potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromno interesovanje, pokazalo je istraživanje najveće poslovne društvene mreže LinkedIn, piše Tanjug. Neka od tih zanimanja su programeri za mobilne aplikacije, ali i zumba instruktor, specijalista za društvene mreže, stručnjak za obradu podataka...

Istraživanje LinkedIna, u kome je "učestvovalo" 259 miliona profila koji se nalaze na ovoj mreži, kako bi utvrdili koji su to poslovi koji nisu postojali 2008. godine, pokazalo je da se na prvom mestu nalaze programeri za mobilne aplikacije, takozvani iOS i Android developeri. Za samo pet godina, broj Android programera na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta. Svega pedesetak bilo ih je 2008. godine, a 2013. godine ih je čak 10.000. To se poklopilo sa analizom koju je uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, koja je pokazala da se potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala i na tržištu rada u Srbiji.

Analiza te institucije obuhvatila je sve oglase za posao u kategoriji IT-ja, objavljenim na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs, u toku 2013. godine, objasnila je pomoćnik direktora za istraživanje na Visokoj školi ITS Svetlana Anđelić. Anđelić je Tanjugu rekla da su analizirani svi poslovi koji su se našli na tim sajtovima i pokazalo se da postoji značajan porast u tražnji za programerima. Najviše su traženi veb programeri koji poznaju Java programski jezik.

Anđelić je navela da je gledajući oglase za posao i tokom ovog meseca evidentno bilo da je najveća potražnja za android programerima. "Statistički podaci pokazali su da više od 80 odsto stanovništva ima mobilne telefone pa je sasvim očekivano da se tražnja za mobilnim uređajima povećava", kazala je Anđelić. Anđelić je kazala da će imajući u vidu ono što je istraživanje pokazalo, na Visokoj školi prilagoditi nastavne programe. "Već imamo studente koji obavljaju praksu u izradi android aplikacija i radićemo i dalje na tome", rekla je Anđelić.

Osim uvek popularnih i traženih IT poslova, kao što su veb dizajneri, takozvani cloud servis specijalista i drugi, na LinkedInovoj listi poželjnih poslova koji gotovo da nisu ni postojali 2008. godine, našla su se i neka pomalo neobična zanimanja.

Tako je zumba instruktor "zauzeo" treće mesto, iako ih je 2008. godine bilo ukupno 16 registrovanih na mapi LinkedIna, dok je danas ovo veoma popularno zanimanje. Takođe specijalista za društvene mreže u 2008. godini bilo je 25, a prošle godine čak 4.350, dok je stručnjaka za obradu podataka 2008. bilo 142, a prošle godine 4.326. Na toj poslovnoj mreži zabeležen je porast broja arhitekata za velike baze podataka, budući da ih 2008. godine nije ni bilo, u 2013. godini zabeleženo ih je čak 3.440.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije