Naučnici Univerziteta u Kaliforniji utvrdili su na osnovu velike grupe ispitanika da se u najvećem broju slučajeva odnos heteroseksualnog para dramatično pogoršava u trenutku kad muškarac ima utisak da od partnerke ne dobija dve stvari: poštovanje i podršku. Kod relativno zdravih muškaraca, ovo se manifestuje smanjenjem interesovanja za partnerku, zanemarivanjem kućnih obaveza i, kad situacija eskalira, napuštanjem porodice.

Međutim, kod onih koji su žrtve kompleksa iz detinjstva, strahova i manjka samopouzdanja, vrlo često može da dođe do nasilja nad partnerkom. U velikom broju slučajeva okidač za ovaj "prelazak na tamnu stranu", odnosno u patološko ponašanje, predstavljaju neslaganja u mišljenju. Ukoliko on smatra da bi nešto trebalo uraditi na jedan način, a ona smatra da je bolje na drugi, njegov utisak, ako nije zdrava i stabilna osoba, jeste da ga ona ne poštuje i ne podržava. Kod stabilnih i ostvarenih muškaraca ovo, naprotiv, povećava osećaj bliskosti i poverenja, ali nisu svi ni zdravi ni stabilni. Naravno, poslednje što žena u tim situacijama treba da uradi jeste da se povuče i povlađuje muškarcu, jer time potvrđuje da je on agresijom, bilo da je ona pasivna ili aktivna, dobio ono što želi. A čak ni to mu neće pomoći da oseti podršku i poštovanje. To je, kažu naučnici, kao kad biste poželeli da se trkate sa Huseinom Boltom, ali tako da su njemu vezane noge. Pobedili biste ga (možda!), ali vam ta pobeda ne bi donela ni zadovoljstvo ni veru u sebe. 

Ono što je za muškarca u situacijama kućnih sučeljavanja mišljenja bitno jeste da ga ne tumače kao napad na sebe, već timsko rešavanje svakodnevnih izazova, što i jeste. Sukobi mišljenja nam omogućavaju da preispitamo svoje sisteme i stavove i da ih, ukoliko je to potrebno, neprekidno poboljšavamo. Bez toga je nemoguće napredovati, što dobro znaju svi oni koji među svojim kolegama na poslu imaju nekoga ko ne podnosi drugačije mišljenje. To što se ona ne slaže s vama ne znači da niste u pravu, niti da ona nije u pravu, već je reč o malom, domaćem brejnstormingu. Dakle, ukoliko vam oponira, treba da osetite zahvalnost - usvojili vi njeno mišljenje ili ne - jer je to njena težnja da vi budete još bolji i srećniji, dakle, u prevodu, podrška. A tu je i poštovanje, jer da vas ne poštuje, ne bi vam iskreno izložila svoje mišljenje, već bi pribegla nekom od sredstava "meke" manipulacije (kao s detetom).

Kad je reč o tome kakav bi stav trebalo da zauzme žena u situacijama sukobljavanja mišljenja sa muškarcem u uslovima izolacije, kad ne postoje uslovi da se, jednostavno, izađe iz kuće, tu praktično važe pravila Hipokratove zakletve - ne lečite pacijenta nego mu pomozite da se sam izleči. (Muškarci koji su bili barem u jednoj dužoj vezi znaju da isti postulat važi i u suprotnom smeru.) Ukažite na potencijalne probleme, razgovarajte konstruktivno, poštujte drugo mišljenje, branite svoje, priznajte grešku kad je ima, ali nikako kad je nema. Ukoliko, pak, primetite njegovu potrebu da vas u bilo kom smislu potčini, momentalno potražite stručnu pomoć.

Foto: Promo

Tekst: Men's Health