S obzirom na veličinu naše zemlje, broj žrtva porodičnog nasilja je alarmantan. Naime, tokom 2019. godine čak 28 žena smrtno je nastradalo od strane partnera ili muškaraca u porodici.

Sigurne kuće postoje širom Srbije kao i nacionalne telefonske linije (Nacionalni SOS broj: 0800-222-003), ali situacije u kojima se žene inače nalaze kada je u pitanju porodično nasilje, kompleksne su i za poziv u pomoć potrebno je mnogo ohrabrivanja i podrške generalno, a pogotovo u vanrednim okolnostima u kojima se svi sada nalazimo.

Kakva je sitUacija što se tiče same statiske i brojeva trenutno u našoj zemlji, još uvek ne znamo - mada od istih strahujemo.

Međutim, podaci koji stižu iz sveta više su nego zastrašujući, kao i priče ovih žena koje potvruđuju ono što smo na samom početku istakli, a to je kompleksnost ovih teških situacija.

Tako je jedna žena u Americi nedavno prijavila na SOS liniji za žrtve nasilja, kako joj je suprug zapretio da će je izbaciti na ulicu ukoliko čuje da je zakašljala. Druga žrtva je prošla gore. Partner ju je tokom svađe fizički napao i davio, ostavivši bolne, vidne podlive na njenom vratu - nije otišla u bolnicu zbog straha da se ne zarazi vladajućim korona virusom.

Ovo su samo neki od primera, ima ih mnogo, a još više onih za koje ne znamo.

Ove žene moraju da imaju na umu kako nisu same i da za njih postoji podrška u vidu Sigurnih kuća koje im pružaju prvenstveno psihološku podršku i razumevanje, a zatim i zaštitu i sve što je neophodno da bi im se pomoglo da kroz život dalje nastave bez zlostavljača.

#TisiBitna i Nisi sama!