Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka oplodnja zamrznutih jajnih ćelija: sud dozvolio baki (60) da rodi dete svoje umrle ćerke

Sud u Velikoj Britaniji odobrio je ženi (60) molbu u kojoj traži dopuštenje za korišćenje jajnih ćelija svoje preminule ćerke... Evo o čemu je reč...

  Izvor: Foto: Profimedia

Sud u Velikoj Britaniji odobrio je ženi (60) molbu u kojoj traži dopuštenje za korišćenje jajnih ćelija svoje preminule ćerke kako bi uz pomoć donora rodila dete, a tvrdi da je to bila i želja njene ćerke koja je umrla od raka.

PROČITAJTE JOŠ: Ivana, Seka i Svetlana: ove popularne pevačice su postale majke pomoću veštačke oplodnje

Žena (60), poznata samo kao gospođa M, iz Velike Britanija dobila je dopuštenje suda za korišćenje zamrznutih jajnih ćelija preminule ćerke posle tri godine borbe na sudu, prenosi IFL Sajns.

Ćerka gospođe M je umrla od raka u dvadeset i osmoj godini pa su ona i suprug preuzeli brigu o njenoj deci.

Tvrde kako je poslednja želja njihove ćerke bila i da iskoriste jajašca kako bi joj majka rodila i odgojila još jedno njeno dete. Tako bi baka rodila vlastitog unuka ili unuku što ne bi bio prvi takav slučaj u svetu.

Roditelji preminule žene obratili su se sudu pošto ih je regulatorno telo insititucije u kojoj se čuvaju zaleđena jajašca odbilo uz objašnjenje da njihova ćerka nije ostavila pismo u kome detaljno izražava svoju želju.

Svesni su da su šanse da 60-godišnjakinja iznese trudnoću male i da postoje šanse da će imati komplikacije, pogotovo jer je i gospođa M imala rak dojke, ali ipak žele da probaju.

Advokati regulatornog tela HFEA (vlasti za humanu oplodnju i embriologiju) su uz odbijanje priložili i objašnjenje u kome kažu i da preminula žena nije uzela u obzir da bi trudnoća mogla da našteti zdravlju njene majke.

PROČITAJTE JOŠ: Zašto treba da slušamo intuiciju i kako porodica može da nam pomogne da razvijemo 6. čulo

Sud je ipak na kraju utvrdio da je to bila ćerkina želja i da je gospođa i gospodin M smeju da ispoštuju ako žele, pa će veštačku oplodnju obaviti u klinici u Njujorku.

Tekst: Višnja Kragić Marinić

Izvor: 24 sata

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije