Jesen je i kalendarski stigla, lišće žuti i opada, a sve je manje sunčanih dana. Polako zaboravljamo odmor, letovanje, ali i letnje ljubavi, koje su oduvek važile za romantične, ali kratkotrajne.

Jesen je, tvrde naučnici, umnogome drugačija od leta. Nije reč samo o promeni godišnjih doba, već i o našim ciljevima i o tome šta očekujemo od ljubavi.

Sve hladnije vreme je signal ljudima da je trenutak da budu deo para. Još od praistorije, čovek je pre zime shvatao da stiže teško vreme i da se s njim ne može boriti sam.

Suzan Dejvis, klinička psihološkinja, podseća da su pripadnici naše vrste oduvek tragali za udobnošću.

„Kako bismo lakše svili svoje gnezdo, ako smo samci, potražićemo nekoga s kim će nam biti udobno. To je osnovna potreba čoveka, koja se ni danas nije izgubila“, smatra dr Dejvis.

Antropološkinja Helen Fišer, autorka knjige „Zašto volimo: Priroda i hemija romantične ljubavi“, naglašava da je, biološki, jesen doba  godine kada je logično da se zaljubljujemo. Rađanje, naime, tu igra veliku ulogu – ljudska bića se osećaju motivisano da se razmnožavaju kako bi se bebe rađale tokom narednog leta.

„Čak i ako planiranje potomstva nije ono što imamo na umu, osećamo potrebu da postanemo deo para“, kaže Fišerova.

Uz to, ona podseća na još jedan razlog potrebe za ozbiljnom vezom i ljubavlju tokom jeseni.

„Tokom leta smo opušteni, putujemo, izlazimo iz svojih zajednica... S jeseni se vraćamo svojim životima, poslu, setimo se zaista važnih činjenica koje čine život“, kaže dr Fišer. „Jednostavno, tad smo spremni da se zaista vežemo za druge.“

Takođe, jesen najavljuje brojne praznike, a niko ne želi da, recimo, Badnje veče provede u samoći.

„Reč je o vremenu koje delimo s porodicom. To nisu dani koje ćemo posvetiti nevažnim ljudima i kratkotrajnim vezama, već svaki dragocen trenutak delimo s ljudima s kojima smo izgradili čvrste odnose“, podseća Fišerova.

Dakle, jesenja ljubav je daleko stabilnija i snažnija od letnje. Zato, ako pored sebe imate nekoga koga volite, ušuškajte se pored njega i podelite šolju čaja, a ako niste deo para, zakopčajte kaput i prošetajte. Vazduh je svežiji, nebo je predivno obojeno, a lišće još šarenije...

Pogledajte ponovo nekoga ko vam nije naročito privukao pažnju tokom leta. Možda ćete ga videti drugačije pod svetlom jesenjeg neba.

Tamara Sorak